Emil Boc răspunde scrisorii celor 34. Cum intenționează să protejeze Pădurea Hoia

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     830 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a abordat într-o dezbatere recentă, organizată sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca (CIIC), cererile societății civile privind protejarea Pădurii Hoia-Baciu. Un grup de 34 de specialiști, activiști și academicieni din Cluj-Napoca a semnat o scrisoare deschisă adresată edilului, solicitând declararea pădurii și a pășunilor din jur drept arie naturală protejată și închiderea drumului care traversează zona. Aceștia au subliniat impactul negativ al traficului auto asupra biodiversității și siguranței comunității locale.

Boc a vorbit și despre zona Făget, pe care o consideră mult mai bine protejată.

Pădurea Hoia-Baciu, protejată prin strategii viitoare

În răspunsul său, primarul Emil Boc a asigurat că protejarea pădurilor Hoia și Făget rămâne o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca, subliniind că există un plan urbanistic clar pentru Făget, iar în cazul Pădurii Hoia-Baciu se lucrează la o strategie pentru declararea zonei ca arie protejată. „Vreau să vă asigur de determinarea totală a Primăriei Cluj-Napoca de a proteja această avuție a noastră, a tuturor,” a declarat Boc. Totodată, primarul a precizat că pentru realizarea acestui obiectiv este necesară colaborarea cu alte comune din zona metropolitană, cum ar fi Florești și Baciu, precum și cu Consiliul Județean.

Primarul a menționat că strategia de declarare a zonei protejate ar putea fi finalizată până la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, dar a subliniat că există presiuni imobiliare mari în zonă.

Scrisoarea celor 34: „Drumul prin Hoia trebuie închis traficului auto”

Drumul prin Pădurea Hoia-Baciu, o soluție temporară

Referindu-se la drumul care traversează Pădurea Hoia-Baciu, primarul a explicat că acesta a fost folosit temporar ca alternativă pentru locuitorii din zonă după ce o porțiune de 150 de metri de pe strada Uliului a fost afectată de alunecări de teren. Emil Boc a declarat că a dat dispoziție Comisiei de Circulație să găsească soluții legale pentru a restricționa accesul auto pe acest drum. „Am dat dispoziție expresă Comisiei de Circulație să caute soluții legale ca să putem implementa interzicerea accesului.  asigur de asta am lucrat, la asta lucrez. Apreciez susținerea d-voastră pentru ajută”, a afirmat primarul, asigurând că în cel mult o lună de zile va fi luată o decizie în acest sens.

Boc a subliniat că protejarea Pădurii Hoia-Baciu este importantă pentru Primărie, dar a precizat că deciziile referitoare la accesul în zonă trebuie luate pe baza unor reglementări clare și legale.

Declarațiile primarului au fost făcute în contextul dezbaterilor privind mediul și neutralitatea climatică la Cluj-Napoca, unde au participat membri ai societății civile, inclusiv una dintre semnatarele scrisorii deschise, Natalia Ciobanu.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.