Emil Boc, optimist după ce Primăria a pierdut procesul cu Sile Pușcaș: „Nu există niciun impediment juridic ca parcul din Zorilor să nu meargă mai departe!”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     6479 Vizualizări.  

În ședința de luni a Consiliului Local, primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că parcul din Zorilor merge mai departe. Edilul-șef al Clujului a răspuns, astfel, unei întrebări adresate de un consilier local. Primăria ar fi pierdut definitiv, în instanță, procesul cu omul de afaceri Vasile (zis Sile) Pușcaș.

Consilierul local a citat știridecluj.ro, care în weekendul trecut a scris că autoritatea locală a pierdut definitiv procesul la Curtea de Apel Oradea.

„Admite recursul declarat de recurenta – reclamanta SC Florisal SA, în contradictoriu cu intimații – pârâți consiliul local al municipiului Cluj-Napoca și UAT municipiul Cluj Napoca, împotriva sentinței nr. 8/ca din 12.01.2021 pronunțată de Tribunalul Satu Mare, pe care o casează cu trimitere pentru o nouă judecare la aceea instanța ținând cont de considerentele prezentei decizii”, se arată în minuta Curții de Apel Oradea.

Cine este Sile Pușcaș

Sile Pușcaș este fostul ginere al lui Ioan Rus, fost ministru de interne în guvernarea Adrian Năstase (PSD). Pușcaș administrează societatea de salubrizare Florisal, din Satu Mare, și are mai multe afaceri în domeniul imobiliar în Cluj. Printre altele, Sile Pușcaș a avut afaceri și-n presă.

Un teren foarte valoros în Zorilor

Pe scurt, primăria l-a expropiat pe Sile Pușcaș de terenul din Zorilor de 1,2 hectare. În cadrul procedurilor de expropriere, valoarea despăgubirilor oferite de autoritățile locale clujene a fost de circa 2,2 milioane de euro, însă valoarea reală a terenului, potrivit omului de afaceri Sile, ar fi fost de 30 de milioane de euro.

Randare cu parcul dorit de Primăria Cluj-Napoca în Zorilor

Ce spune Emil Boc

„Acest rezultat de la Curtea de Apel Oradea, care a trimis spre rejudecare, atenție!, nu s-a închis cu o sentință definitivă, este legat de un studiu de oportunitate, care nici măcar nu face parte din condițiile obligatorii pentru demararea unui parc cum este cel din Zorilor.

Noi am vrut să fim mai catolici decât Papa, ca să facem și un studiu de oportunitate. Legea nu ne cere. Studiul de fezabilitate este acela care produce efecte judiciare necesare. În consecință, la ora la care vorbesc (luni, 4 aprilie 2022, aprox. ora 16:15 – n.r.), nu există niciun impediment juridic ca proiectul (parcul din Zorilor – n.r.) să meargă mai departe.

Cuantumul despăgubirilor este cel pe care îl va stabili instanța de judecată. Nu este atributul meu, eu am aplicat legea în vigoare. Dacă instanța de judecată va avea o altă părere, vom vedea, acest lucru ține de instanță. Dar astăzi, la ora la care vorbesc, proiectul n-are niciun impediment legal pentru a-și continua cursul.

„Suntem hărțuiți”

Suntem hărțuiți prin șapte județe, exagerez, nu sunt șapte, sunt vreo patru, cu procese în toate colțurile Transilvaniei, de către o persoană care a făcut avere în acest oraș pe seama clujenilor, și n-are nici măcar atâta eleganță să spună <respectăm procedurile legale, haideți să le oferim ceva clujenilor din ceea ce și eu am câștigat în acest oraș>.

Primăria sprijinându-l total, dar total! Vreau să vă știți că am făcut eforturi extraordinare ca să se realizeze complexul Platinia (deținut de Vasile aka Sile Pușcaș – n.r.). Dacă voiam, noi, Consiliul Local, puteam să nu se facă. Spuneam: <Așteptați până se lărgește strada Moților>. Dar am zis <Nu!>. <Haideți să-l sprijinim, pentru că e vorba de calitatea vieții și e un proiect important pentru oraș>.

Să-l sprijinim pe acest întreprinzător, ca de altfel pe toți ceilalți întreprinzători, în condițiile legale. Cu acest cetățean (Vasile Pușcaș – aka Sile – n.r.) n-am băut decât o apă plată de vreo două sau de trei ori, nici nu mai știu, sau o cafea. Dar nu pot decât să fiu mâhnit față de cei 300.000 de clujeni, care, probabil, se așteptau la o altă atitudine din partea unui investitor care se dorește a fi al Clujului”, a declarat Emil Boc, în ședința de Consiliu Local de luni, 4 aprilie.

CONTEXT

Administrația locală a inițiat în 2019 procedurile legale pentru amenajarea unui parc de 1,2 hectare în cartierul Zorilor, pe un teren privat, prin exproprierea proprietarului (compania Florisal din portofoliul omului de afaceri Vasile (aka Sile) Pușcaș.

Primarul Emil Boc a reclamat de mai multe ori, în această perioadă, că este hărțuit de Sile Pușcaș, după ce acesta a intentat mai multe procese municipalității. Administratorul societății Florisal i-a transmis, tot public, că nu dorește să fie expropriat, ci vrea să realizeze un proiect imobiliar prin care va face, pe cheltuiala sa, un parc mai mic, de 3.000 de metri pătrați.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.