Emil Boc nu renunță la urâțenia de statuie a lui Avram Iancu. Dimpotrivă, vrea să adauge și alte statui: „Să avem cel mai frumos ansamblu”

Autor  Ionel Lespuc   în       8 luni în urmã     1678 Vizualizări.  

Statuia lui Avram Iancu din centrul Clujului a divizat cetățenii municipiului. Unora le place, alții o consideră urâtă și nepotrivită. Printre cei din urmă se află și oameni de cultură, artiști. 

Ca să fie clar, nimeni nu contestă poziția unui monument al lui Avram Iancu, ci doar calitatea lucrării sculpturii lui Ilie Berindei.

La o întâlnire cu reprezentanții Societății cultural patriotice „Avram Iancu”, primarul Emil Boc a subliniat încă o dată că statuia va rămâne pe locul actualul, chiar dacă piața va fi modernizată. Ba mai mult, că își dorește completarea ei cu statuile tribunilor săi, așa cum era în proiectul original al sculptorului Ilie Berindei.

„Îmi doresc și eu, sincer, așa cu mândrie de moț și de patriotism local, să avem cel mai frumos ansamblu care să vizeze grupul statuar „Avram Iancu” reîntregit și împreună sunt convins că vom reuși”, a spus Emil Boc.

Primarul a promis și că va păstra crucea de pe Cetățuie, deși planurile de modernizare din zonă înclinau spre excluderea acestui monument.

„Au fost mulți care poate fi din necunoaștere -eu nu pun pe seama relei credințe, nu erau de acord cu statuia sau nu doreau să mai fie acolo. Mesajul administrației locale de la Cluj a fost, este și va fi că întotdeauna cât este Cluj, nimeni nu se atinge de statuia lui Avram Iancu. Putem construi împreună mai mult, o facem, dar nu se atinge nimeni. Ca de altfel, să fie foarte clar, nimeni nu se atinge nici de Crucea de pe Cetățuie pentru că și acolo au început să fie unele discuții. Nu ne jucăm cu simbolurile în acest oraș. Am clădit împreună respectându-ne reciproc și nu încercând să ne jignim unii pe alții”, a afirmat Emil Boc.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.