Emil Boc: „Mie îmi pare rău de candidații de la USR și PSD, pentru că au fost folosiți ca niște păpuși și au fost trădați de către șefii lor”

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã     1085 Vizualizări.  

Emil Boc continuă să facă declarații împotriva lui Sabin Sărmaș, fără să îi pronunțe însă numele, și a celor din spatele lui. Iar în spatele lui s-ar afla liderii PSD și USR, spune răspicat primarul reales, în podcastul Contraste. Nu a lămurit dacă sunt Ciolacu și Drulă, adică șefii de la național, sau Dîncu și Murariu, de la județ. Iată declarația primarului și apoi o comentăm. 

„La începutul anului 2024 au făcut un sondaj. Nu sunt sigur, dar putem să intuim cine. O mare casă de sondare din România, de prin Transilvania. Unu: candidatului acesta independent i s-a pus așa, pe masă: ‘Uite, există un profil de 30% anti-Boc. La începutul anului 2024, la Cluj-Napoca, 30% la vremea respectivă. Doi: este o repulsie pentru partidele politice majoritare în Cluj. Combinăm cele două lucruri – potențial de 30% anti-Boc cu o repulsie pentru partidele politice – să construim un candidat independent. Deci făcute ca la carte, după regulile sociologice. Căutăm toate nemulțumirile, le exploatăm la maxim. Combinat cu dezinformare de ultimă generație.  (…) Mie îmi pare rău de candidații de la USR și PSD, pentru că au fost folosiți ca niște păpuși și au fost trădați de către șefii lor în favoarea unui candidat independent. Vedeți, pe față au pus niște oameni de bună-credință care s-au bătut, numai că în spatele lor nu era nimeni”, a spus Boc. Culmea, în podcast a rostit nume de contracandidați, dar numai „Aurelia Cristea” și „domnul Băltărețu”, ca să fie clar cine sunt „păpușile”.

Acum mici observații. Votul anti-Boc nu a fost de 30%, ci de 57,5%. Primarul Clujului sunt convins că a observat că peste jumătate dintre clujeni au votat cu altcineva, indiferent cum s-a numit acea persoană. Apoi, partidele acestea, USR și PSD, dacă voiau cu adevărat să îl sprijine pe Sabin Sărmaș ar fi renunțat să își mai înscrie un candidat. Concret, dacă adunăm la acel 29,42% cele 5,89 procente ale lui Viorel Băltărețu și cele 4,57 ale Aureliei Cristea am ajunge la un 39,88%. Asta dacă susținătorii ar fi fost sfătuiți să voteze într-un anumit fel. Extrem de aproape de scorul câștigătorului, 42,5%. Așa că aruncarea în arenă a celor doi pare mai degrabă să fi fost de mai mare folos primarului în funcție. Voi ce credeți?

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.