Emil Boc la raport. Nu sunteți mulțumiți de parcurile Clujului? Cei mai mulți bani au mers la spații verzi

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã  

Raportul de activitate pentru mandatul 2020-2024 al primarului Emil Boc reflectă o perioadă complexă, marcată de provocările pandemiei și de eforturile de reluare a activităților economice și sociale în Cluj-Napoca.

Raportul la final de mandat, postat pe pagina online a primăriei, arată care sunt investițiile făcute în ultimii patru ani.

Infrastructură pentru viitor și regenerare urbană

Una dintre direcțiile principale a fost atragerea de fonduri europene, care au reprezentat un sprijin crucial pentru proiectele de infrastructură. În această perioadă, au fost realizate proiecte în valoare de 200 de milioane de euro, dintre care cele mai importante au fost:

1.Mobilitate și regenerare urbană – 85.965.787 euro (9 proiecte).

2.Spații verzi – 48.428.577 euro (4 proiecte).

3.Educație – 25.488.412 euro (6 proiecte).

4.Eficiență și producție energetică – 23.802.027 euro (19 proiecte).

5.Sănătate și asistență socială – 14.340.586 euro (10 proiecte).

6.Digitalizare și creșterea capacității administrative – 4.938.750 euro (10 proiecte).

Boc a menționat că „fondurile europene înseamnă creșterea calității vieții”, subliniind prioritățile administrației locale în dezvoltarea de coridoare pietonale, crearea de noi spații verzi și revitalizarea patrimoniului urban.

Proiecte emblematice

Printre proiectele semnificative se numără:

•Centrul Cultural – Revitalizarea monumentului istoric Garnizoana.

•Modernizarea Parcului I.L. Caragiale.

•Parcul de Est – cu aproximativ 54 ha, un proiect major pentru creșterea spațiilor verzi.

Emil Boc a afirmat că „Clujul este un model de bune practici pentru revitalizarea spațiilor urbane”, punând accent pe colaborarea cu specialiști în arhitectură și urbanism.

Mobilitate urbană durabilă

Un alt punct cheie al raportului este investiția în transportul public. Prin modernizarea flotei de transport public, aproximativ 60% din vehicule sunt acum electrice. Boc a subliniat livrarea a 18 autobuze electrice și a 24 de tramvaie ASTRA Imperio, toate finanțate prin fonduri europene. De asemenea, au fost extinse rețelele de transport cu introducerea a 5 noi linii de troleibuz și a unei linii express către aeroport.

Educație și dezvoltare socială

Educația a fost o prioritate constantă, cu investiții totale de 206 milioane de euro în infrastructura educațională. Proiectele notabile includ:

•HUB-ul Educațional din Borhanci – cuprinzând creșă, grădiniță, școală și liceu.

•Achiziționarea de echipamente IT pentru 64 de unități școlare, în valoare de 9,1 milioane de euro.

Primarul a evidențiat că „investiția în educație este cea mai sigură investiție pentru viitorul comunității noastre”.

Regenerarea urbană și infrastructură

Mandatul a fost marcat și de realizarea a peste 250 de obiective de infrastructură în oraș, inclusiv reabilitarea unor mari bulevarde și construirea de noi poduri. Cele mai importante investiții au inclus:

•Podul Porțelanului – cu o durată de viață estimată de 100 de ani.

•Proiectul Centurii metropolitane, care va contribui semnificativ la descongestionarea traficului.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.