Emil Boc intervine din nou: „Nu orice soclu, cel dinainte”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1055 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, îl contrazice pe arhitectul Macalik Arnold, cel care a câștigat concursul de soluții pentru zona de sud a centrului. „Nu orice soclu, cel dinainte”. Macalik afirmase că primarul i-a cerut să facă el un soclu, cum crede și din ce materiale consideră de cuviință. Între timp, soluția arhitectului a ajuns la Comisia de monumente istorice, care a stabilit că este inoportună.

Toată povestea cu statuile îl afectează electoral pe Emil Boc, devenit primar, să nu uităm, și cu voturile susținătorilor ultra-naționalistului Gheorghe Funar.

Iată mesajul de astăzi al lui Emil Boc:

„Precizări cu privire la Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță

Am solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea strazii Kogălniceanu.

De asemenea, am solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului.

Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică.

Solicit tuturor celor implicați în acte de proiectare și avizare a lucrărilor de for public să respecte dimensiunea multiculturală a orașului nostru și să contribuie, prin deciziile lor, la promovarea valorilor care susțin unitatea și nu dezbinarea în comunitatea noastră.

Am construit, împreună cu toți clujenii, un oraș de referință în Uniunea Europeană inclusiv din perspectiva „unității în diversitate” și a „artei de a trăi împreună”.

Întotdeauna trebuie sa punem accent pe lucrurile care ne unesc și nu pe lucrurile care ne dezbina.

Toate acțiunile noastre, ale oamenilor politici sau ale tehnocraților avizatori de proiecte urbane, trebuie să fie subsumate acestui principiu fundamental de conviețuire comunitară.

Împreună și respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ, vom fi întotdeauna admirați și respectați!”

Acum întrebarea este platformă cu gazon, cum era cunoscută, sau cu apă, așa cum a fost concepută inițial de arhitecta Adriana Matei?

Cât despre Racoviță, despre care informațiile sunt că nu avea autorizație, Media9 a solicitat documentele care atestă legalitatea amplasării statuii.

About