Emil Boc despre pensiile speciale: „Nu poți să păstrezi inegalitățile ălea”
Primarul Clujului se arată optimist în privința adoptării proiectului legii pensiilor speciale. Invitat prin telefon, vineri, într-o emisiune radio, Emil Boc a fost întrebat dacă România riscă să piardă bani din PNRR din cauza neadoptării acestei legi.
România poate pierde banii europeni
Proiectul de lege privind pensiile speciale este blocat în Parlament, cu două luni și jumătate înainte de expirarea termenului asumat în PNRR. Acesta nu respectă condițiile puse de Comisia Europeană, iar fără această lege, România poate pierde banii europeni. Este vorba de 3 miliarde de euro.
Boc și partea plină a paharului
„Acuma, eu mă uit la partea plină a paharului: mai e până în mai 2023. Am încredere în această coaliție care are 70% să ducă reformele la bun sfârșit. Cine ar mai putea face reformă în țara asta dacă nu această coaliție? Avem acest avantaj cu o forță politică ce e capabilă să dea stabilitate țării.
Nu vă dați seama cât de important este lucrul acesta, acum, cu războiul la graniță! Eu am făcut această reformă în 2010 și mi-am asumat acest risc. Am decontat după aceea, am plătit politic. Dar știu că am dus-o la bun sfârșit și că am făcut ceea ce a trebuit pentru România. Apoi a venit Ponta și a stricat totul.
Bunul simț e cel mai important să îl ai în viață, și ca cetățean, și ca politician. Dacă el nu te părăsește, poți să faci lucruri bune. Și mie mi-a spus bunul simț că nu poți să păstrezi inegalitățile ălea: unul care muncește 50 de ani să aibă o pensie de doi lei, iar altul care muncește 15-20-25 de ani să aibă o pensie de 50-100 de ori mai mare.
Trebuie să păstrăm un echilibru în societate. Iar echilibru trebuie să fie și când vorbim de contributivitate. Atât am contribuit, atât primesc pensia. Nu că contribui cu un leu și primești 10, iar altul care contribuie cu un leu primește un leu și jumătate. Nu e normal așa. Asta e reforma bunului simț, iar eu am încredere că această coaliție va reuși să facă acest lucru”, a transmis Emil Boc la Ziua Live.
Condiționări din partea Comisiei Europene
Comisia Europeană a transmis că, pentru a beneficia de fondurile europene, România trebuie să îndeplinească „satisfăcător” angajamentele asumate şi să schimbe modul în care sunt calculate pensiile de serviciu.
300.000
de pensionari, chiar mai mulți, în cea mai mare parte militari şi magistraţi, beneficiază de un alt mod de calcul al veniturilor.
Proiectul e blocat la Senat
În decembrie 2022, ministrul Muncii, Marius Budăi, a înaintat Guvernului un proiect privind reforma pensiilor de serviciu. Acestea nu ar trebui să fie mai mari decât salariul în plată, iar cele în plată ar trebui recalculate astfel încât să respecte o contributie de 45% pe ultimele 12 luni de activitate sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră.
Textul s-a blocat la Senat şi i-a atras ministrului Marius Budăi multe critici, mai ales din partid, unde se discută remanierea sa, susţin surse politice.
În plus, forma legii nu este agreată cu liberalii. De jalonul privind desfiinţarea pensiilor militarilor depinde a treia cerere de plată pe care România ar trebui să o formuleze în toamnă. Este vorba despre 3 miliarde de euro.