Emil Boc: „Creăm un oraș mai prietenos pentru cetățeni”. Planuri privind mobilitatea urbană de-a lungul cursurilor de apă din Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       6 ore în urmã     225 Vizualizări.  

 

Primăria Cluj-Napoca dorește să implementeze conceptul de coridoare verzi-albastre, punând accent pe mobilitatea sustenabilă de-a lungul cursurilor de apă. Potrivit primarului, acest concept vizează îmbinarea mobilității urbane durabile cu spațiile verzi, aducând beneficii atât pentru mediu, cât și pentru comunitate. Printre realizările recente se numără tronsonul Grigorescu pentru Someș, parte a unui coridor urban destinat mobilității pietonale și velo, dar și spațiilor verzi din zona râului Someșul Mic (Someș Metropolitan).

Proiectele în desfășurare pentru mobilitate sustenabilă

Primarul Emil Boc a detaliat câteva proiecte importante aflate în diferite stadii de implementare:

•Regenerarea culoarului Canalului Morii în cartierul Mărăști, care presupune crearea unui culoar de mobilitate sustenabilă pe străzile Paris, Onisifor Ghibu, Nicolae Cristea, Gheorghe Lazăr și alte străzi adiacente. Proiectul se află în faza de proiectare.

•Regenerarea culoarului Canalului Morii pe tronsonul strada Argeș, care implică demolarea gheretelor și decopertarea zonei. Proiectul este în etapa de proiectare.

•Revitalizarea Canalului Morii, tronsonul Parcul Rozelor – Plopilor, aflat în faza de realizare a exproprierilor necesare.

Regenerare urbană și mobilitate în cartiere

Proiectele vizează și alte zone din oraș, punând accent pe transformarea cartierelor într-un spațiu mai prietenos pentru locuitori:

•Reabilitarea Pieței Karl Liebknecht și a Parcului Iris – lucrările sunt deja în execuție.

•Regenerarea urbană a Pieței 14 Iulie și a străzilor adiacente – în faza de proiectare.

•Amenajarea unui parc în zona Expo Transilvania, parte a unui concept „walkable city”, în faza de proiectare.

Culoare de mobilitate suplimentare

Cluj-Napoca extinde și dezvoltă noi culoare de mobilitate urbană, printre care:

•Culoarul de mobilitate Est-Vest pe zona Bulevardului 21 Decembrie – Piața Mărăști – Aleea Bibliotecii, incluzând și un parking subteran. Proiectul este în faza de proiectare.

•Culoarul de nord adiacent căii ferate – strada Răsăritului – Câmpul Pâinii – Podul Răsăritului, aflat tot în etapa de proiectare.

„În ultimii ani am început implementarea conceptului de coridoare verzi-albastre: mobilitate sustenabilă de-a lungul cursurilor de apă,” a explicat edilul. „Aceste proiecte nu doar că îmbunătățesc infrastructura urbană, ci contribuie și la crearea unui oraș mai prietenos pentru cetățeni și mai aliniat cu standardele de sustenabilitate.”, a subliniat primarul.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.