Emil Boc, certat de un elev. “Vă cer să fiți consecvent în angajamentul de a pune educația pe primul loc”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2170 Vizualizări.  

Consiliul local Cluj-Napoca a decis astăzi să taie o sumă importantă de bani, de circa 1,1 milioane de lei, din bursele elevilor. Practic, bursele nu au scăzut, ci numărul lor s-a redus. Primăria avea două opțiuni: să majoreze bursele existente sau să facă o economie. A ales a doua variantă.

În ședința de Consiliu local s-a prezentat un elev, Mihnea Toma Morar, președintele Consiliului elevilor din Liceul Gheorghe Șincai, care a criticat atitudinea municipalității. Morar a explicat cât de importantă este bursa pentru elevi, atât pentru cei care provin din medii defavorizate, cât și a celor care fac performanță, și că inflația de peste 15% a redus puterea de cumpărare a românilor, implicit a elevilor. De aceea, elevul a cerut ca banii economisiți de Primărie să fie folosiți pentru majorarea burselor. “Vă cer să fiți consecvent în angajamentul de a pune educația pe primul loc”, a spus Mihnea Toma Morar.

Primarul Emil Boc a luat un aer profesoral și i-a replicat elevului că nu se taie niciun leu din bursele actuale, dar că Primăria are nevoie de bani întrucât suferă ea însăși din cauza inflației și creșterii prețurilor la energie și la materiale de construcții. A mai subliniat că există, într-adevăr, bani în buget pentru creșterea burselor pentru anul în curs, dar că nu se știe ce se va întâmpla anul viitor. Și că o bursă, odată majorată, nu s-ar mai putea reduce.

Pe subiect a intervenit și Alexandra Oană, consilier local USR, care a cerut și cu alte ocazii majorarea burselor. Aici Emil Boc a dus lupta pe tărâmul politic și a dat exemplul primăriilor din Brașov și Timișoara, cu edili șefi USR, unde bursele au o valoare inferioară celor de la Cluj.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.