Emil Boc, campanie electorală pe credit

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1196 Vizualizări.  

Emil Boc a câștigat cu un scor copleșitor, în 27 septembrie, alegerile pentru poziția de primar al Clujului. Declarația de avere depusă la început de nou mandat arată că acesta și-a finanțat campania electorală pe credit.

Boc a contractat un credit de 45.000 de lei de la Idea Bank, rambursabil până în 2025.

Este deja un șablon. În urmă cu patru ani, primarul Clujului a acționat la fel. A luat un credit de 50.000 de lei de la Piraeus Bank, scadent în 2021.

74,75%

este procentul cu care a câștigat Emil Boc alegerile pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Boc și-a rambursat anticipat creditul din 2016 și la fel o face și acum. Asta pentru că, așa cum știți, legea 334/2006, care reglementează finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, prevede că partidelor și candidaților le sunt decontate costurile cu campania electorală dacă depăşesc pragul de 3% la alegeri. Așadar, primarul și-a primit banii înapoi.

„Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală proprie sau a formaţiunii politice care i-a propus pot proveni numai din donaţii primite de candidaţi de la persoane fizice, din venituri proprii ale acestora sau din împrumuturi contractate de aceştia de la persoane fizice sau instituţii de credit”, se arată în actul normativ.

Boc e primul care își depune declarația de avere. Am căutat și declarațiile altor aleși din 27 septembrie, din zona metropolitană a Clujului, și nu le-am găsit. Legea spune că aceste documente trebuie depuse la cel mult 30 de zile de la momentul învestirii.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.