Emil Boc ar putea să nu mai candideze la Primărie. Se profilează alte opțiuni
O întrebare inofensivă, la conferința de presă a lui Emil Boc, ne dă prilejul câtorva speculații și comentarii. Întrebarea a fost cea dacă primarul va mai dori să obțină un nou mandat în 2024. Ce spuneți? Că este prea devreme? De cele mai multe ori, în politică (și în viață), planurile se fac cu mult timp înainte, chiar dacă acestea pot fi basculate într-o clipă de o neatenție sau de un eveniment care provoacă o emoție colectivă.
Jurnalistul Mihai Bacalu l-a întrebat pe Emil Boc ce spune despre posibilitatea ca Alin Tișe, coleg în PNL cu primarul, să candideze în 2024. “Fiecare să se ocupe de familia lui. În familia noastră politică noi ne facem ordine. În familia altora își fac alții ordine”, a venit răspunsul. Dar veți continua ca primar? “Despre acest subiect vom discuta în 2024”. E profilul primarului, mereu și-a anunțat candidatura în ultima clipă. Notorietatea îi permite.
Emil Boc este primar din 2004, cu o pauză de trei ani și jumătate, timp în care fotoliul său a fost ocupat de Sorin Apostu și Radu Moisin. Putem presupune că Boc își dorește și alte lucruri de la viață, acum, cât e încă în putere. Avem exemplele recente ale lui Mircea Hava, de la Alba Iulia, și Gheorghe Falcă, de la Arad, care au renunțat că mai candideze și au ales Parlamentul european, deși păreau primari pe viață. Până și Ilie Bolojan a părăsit poziția de primar la Oradea, dar strategic, pentru a-și extinde influența la nivel județean. Avem și experiența lui Nicolae Robu, care a pățit rușinea surprinzătoare de a pierde alegerile, anul trecut, într-un oraș, Timișoara, care are unele similitudini cu Clujul.
Despre Emil Boc se spunea că își dorește o funcție la Bruxelles, dar în ultima perioadă s-a reimplicat în politica mare și sunt destule voci care cred că poate intra în calcul pentru alegerile prezidențiale.
Haideți să ne gândim că Boc va părăsi biroul cu țestoase. Cine îi va urma?
Știți cum sună întrebarea caselor de sondare a opiniei publice, “dacă duminică ar avea loc alegeri”… Din păcate pentru opoziția de la Cluj, toate partidele sunt astăzi nepregătite. PSD nu produce de ani buni un candidat cu șanse și nici nu este marea dragoste a clujenilor. Vasile Dîncu are notorietate, dar ar putea fi el însuși un candidat la prezidențiale. Apoi, USR nu dă semne că are un plan. Vă spuneam că proiecțiile se fac din timp, însă dacă știi să le faci. O cursă politică seamănă cu una atletică: nu pleci din timp, ai șanse minine să remontezi.
Astăzi, aș opina că tot PNL poate veni cu contrapropuneri pentru poziția de primar. De dragul democrației, să sperăm că celelalte partide se vor trezi până în 2024.
Și ne întoarcem la întrebarea lui Mihai Bacalu. Dacă veți revedea conferința de presă, veți observa că intervenția sa a avut efect la un alt comesean. Cel care s-a agitat foarte tare, a tot rotit capul și a privit în toate direcțiile, a fost viceprimarul Dan Tarcea. În lumea politică, se știe despre Tarcea că își dorește foarte mult scaunul de primar. Alin Tișe, are dreptate Bacalu, este o altă opțiune, cu șanse mai solide. Tișe are niște alegeri uninominale câștigate, Tarcea însă nu. Îl mai putem lua în calcul și pe Daniel Buda, apropiatul lui Emil Boc. Deci “trei muschetari”, dacă nu se mai afirmă cineva între timp.
În cazul în care Emil Boc iese cumva din scenă, pe cine va plimba el de braț? Cu Apostu nu a fost prea inspirat. 🙂 Probabil că acum îi ține pe toți în joc de glezne, ca să nu-i demobilizeze. Sau încă o posibilitate: că primarul își va pierde din influență, pe fondul traficului îngrozitor și a multor promisiuni neonorate, iar candidații PNL vor încerca să se delimiteze cât mai tare de el. Vi se pare imposibil? Sunt teme la care am început deja să reflectăm, dar mai avem timp trei ani să găsim răspunsuri. Cu Emil Boc primar.