Emil Boc anunță benzi de bus dedicate pe la VIVO!, dar amână decizia pe Moților

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã  

Tema mobilității a fost tratată de primarul Clujului, Emil Boc, în raportul său de activitate la finalul mandatului 2020-2024. Media9 ia l‐a verificat acest document, capitol cu capitol.

Mobilitatea urbană a fost un pilon central al administrației, însă analiza proiectelor dezvăluie o combinație de progrese limitate și întârzieri care afectează direct viața locuitorilor.

Un mic pas înainte: banda dedicată între Cluj și Florești

Potrivit raportului, administrația locală intenționează să creeze o bandă dedicată pentru transportul în comun pe DN1, între Cluj și Florești, în cadrul proiectului de lărgire a drumului la șase benzi. Acest proiect, care va permite crearea benzii dedicate, se află în faza de implementare, cu un termen de finalizare estimat pentru sfârșitul anului viitor. Totuși, această bandă va acoperi doar 2 km, un progres minim față de necesitățile reale ale celor care se deplasează zilnic pe această rută .

Lipsa progresului în Cluj: promisiuni amânate pe strada Moților

În contrast, în interiorul orașului, un proiect similar este întârziat. Banda dedicată pentru transport public pe strada Moților, promisă de mai mulți ani, rămâne în faza de planificare. Administrația a justificat întârzierea prin necesitatea integrării acesteia cu proiectul metroului, dar a devenit astfel amuzantă: șantierul metroului pleacă dinspre Florești și nu afectează momentan centrală a Clujului.

Primăria a cumpărat 18 autobuze electrice articulate care stau de șase luni în probe și mai cumpără 18. Vom avea o flotă de transport public 100% electrică ni se spune. E parte din strategia Clujului de a deveni neutru din punct de vedere climatic, însă Compania de Transport Public tocmai ce a mai cumpărat niște vehicule diesel.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.