Emil Boc a fost revoluționar. “A fost o rafală de foc de armă ca un trăsnet”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     781 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a povestit astăzi că a participat activ la Revoluția din 1989. E dovedit, apare în filmul documentar Mărturii fotografice de la Revoluție, realizat de Rareș Beuran. “Eram la balcon, în vechea Primărie”, a mărturisit Boc, la Napoca Live.

Boc a rememorat că în 21 decembrie era în Piața Victoriei, actuala Avram Iancu, apoi în Piața Mihai Viteazu, unde a întâlnit-o pe Doina Cornea. Mai târziu, a ajuns la Casa de Cultură a Studenților. 

De asemenea, spune că în momentul când s-a tras în demonstranți se afla în zona monumentului lui Matei Corvin. “Adevărații revoluționari sunt Matiș, cu care mă întâlnisem cu o zi înainte, Nemeș, cu care mă întâlnisem la Arizona”, a afirmat primarul Clujului. 

Edilul șef a vorbit despre emoțiile de atunci. “Militarii aceia era niște copii, fără prea multă instruire militară, așa i-am văzut eu cu mintea mea de atunci. Țineau armele îndreptate spre pământ. Nu credeam că vor trage, comunismul era un curent umanist, care punea omul în centrul atenției“, a subliniat Emil Boc. Mai târziu, a venit momentul care a ucis mai mulți tineri. “A fost o rafală de foc de armă ca un trăsnet”, a menționat primarul, care estimează că unele gloanțe au ricoșat din pământ, iar altele au fost trase direct.

În 22 decembrie, Boc a urcat la balconul fostei Primării și a dezvăluit că a fost unul dintre cei care s-au adresat populației. A primit misiunea să se ocupe de implicarea studenților în restartarea activității din Cluj, după preluarea puterii de la regimul comunist. Primarul Clujului era, în acel moment, unul dintre liderii studenților comuniști din centrul universitar Cluj-Napoca.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.