Emil Boc a fost întrebat: „Ce facem cu gheața asta?”. „Cum adică ce facem cu gheața? Gheața se sparge sau se topește. N-o să vină primarul să curățe zăpada din fața blocului meu”

Autor  Tudor Știrbu   în       3 years în urmã  

Media9 a scris de curând despre starea deplorabilă a trotuarelor din cartierele Clujului, pline de polei și gheață. Și de faptul că administrația locală, acolo unde este obligată, n-a intervenit pentru îndepărtarea gheții. Mulți clujeni au pătimit din cauza asta, câțiva dintre ei ajungând cu probleme la Ortopedie.

Citește și articolul: Capcanele din Cluj. Trotuarele au devenit un adevărat pericol pentru locuitori

Despre acest subiect a fost întrebat și primarul Clujului, Emil Boc. Invitat într-o emisiune online, edilul șef a fost primit cu „Bună dimineața din imensul palat de gheață Cluj-Napoca”. Apoi a fost întrebat de realizatorul emisiunii Napoca live: „Ce facem cu gheața asta?”.

După câteva momente de tăcere, Emil Boc a răspuns: „Cum adică ce facem cu gheața? Gheața se sparge sau se topește. Și fiecare cu responsabilitățile lui”, a replicat primarul Clujului, vizibil iritat de întrebare.

„De topit, o va topi căldura”, l-a provocat realizatorul emisiunii. „De spart, dacă ești cetățean conștient, când ai în față un trotuar, ți-l cureți!”, a explicat Emil Boc. Discuția despre acest subiect s-a încheiat pentru moment, tema principală revenind COVID-ului, dar a revenit după câteva minute.

O clujeancă, doamna Geta, a intervenit în timpul emisiunii trimițând un mesaj online. Ea a fost de acord că trotuarele trebuie curățate de către cei în fața cărora sunt, „dar carosabilul și între blocuri trebuie dat cu material antiderapant”.

„Între blocuri trebuie să intervină asociațiile de proprietari, care trebuie să-și curețe aleile. Nu o să vină primarul să curețe din fața blocului meu zăpada!”, a replicat Emil Boc.

Ce spune legea: curățarea le revine locatarilor

Legea nr. 273 din 25 noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale arată, printre alte, că:

În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, cetăţenilor le revin următoarele obligaţii:

a) întreţinerea şi curăţenia locuinţelor pe care le deţin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi imprejmuirilor acestora;

b) curăţarea fatadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugravirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;

c) finalizarea construcţiilor începute, pe baza autorizaţiilor eliberate de primari, în condiţiile şi în termenele stabilite de acestea;

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.