Emil Boc a câștigat alegerile la președinția PNL. Cum profită Clujul
“Haha! Fake news”, o să spuneți. “Crezi că nu știm că președintele PNL a fost ales Florin Cîțu?” Ei, așa e, doar că voi încerca să vă arăt de ce Emil Boc este, de fapt, marele învingător.
Media9 a scris, acum un an, că Emil Boc poate deveni prezidențiabilul PNL. Opinii asemănătoare au apărut și în alte articole de presă, mai ales în ultimele luni, ba chiar am văzut că Sebastian Lăzăroiu îl dădea candidatul stângii. Vă mai amintiți, poate, că Boc declara că el nu va fi niciodată om de dreapta; însă așa este politica, ca o probă de rafting, poți ajunge când într-o parte a râului, când în alta.
Ca Emil Boc să poată candida la prezidențiale, era necesar ca Florin Cîțu să devină președintele liberalilor. Lucru care, iată, s-a întâmplat. Ați observat cu câtă determinare l-a susținut primarul Clujului pe premier. A fost o alegere riscantă. Cu Orban învingător, probabil că destinul politic al lui Boc s-ar fi frânt.
Sigur, Emil Boc spune mereu că nu are nicio altă ambiție politică decât de a rămâne primar la Cluj. Să ridice două degete cine îl crede!
Ce va urma? Haideți să vă descriu un posibil scenariu. Ca să poată candida la prezidențiale în decembrie 2024, Emil Boc trebuie să câștige alegerile locale din mai-iunie 2024. Cum să mergi la Cotroceni din postura de simplu cetățean? Mai mult, el trebuie să se detașeze foarte clar. Nu poți să reclami postul de președinte după ce tu cobori în preferințele electoratului clujean de la 75% la, să zicem, 40%. Iată de ce cred eu că asupra Clujului se va răsturna cornul abundenței.
Guvernul liberal, cu sau fără Florin Cîțu premier, va avea grijă ca toate proiectele mari anunțate de Emil Boc să primească finanțare. Da, aici orașul chiar are de câștigat. Se semnează PNRR? O să vină bani pentru metrou, chiar mai mulți decât cele 310 milioane de euro promise. Vom beneficia de faptul că alte județe nu vor reuși să absoarbă sumele solicitate. Apar ghidurile pentru fonduri europene? Centura metropolitană va avea prioritate. Și parcurile. Și spitalele. De asta spun că Emil Boc este câștigătorul alegerilor.
Cine îl poate încurca pe fostul premier? O deraiere a guvernării liberale, aflată într-un punct foarte delicat al existenței sale; mai sunt trei ani și nu e puțin deloc, în condiții de criză sanitară și inflație galopantă. Apoi, opoziția de la Cluj, care până acum nu a prea știut să-i găsească punctele vulnerabile; și ea mai are trei ani să închipuie modalități de luptă politică. Nu în ultimul rând, presa, care poate interveni atunci când primarul aruncă vorbe nesusținute de fapte; se observă cu ochiul liber, de exemplu, că lui Emil Boc îi este tot mai greu să găsească soluții și/sau explicații pentru problemele din trafic.
Să ne amintim că ultimii doi președinți ai României, veniți de pe dreapta eșichierului, provin amândoi din primari: de la București, Traian Băsescu, și de la Sibiu, Klaus Iohannis.
Am putea merge și mai departe, să ne gândim cui ar urma Boc să lase “moștenire” fotoliul de primar. Pe cine va plimba de mână, ca pe Sorin Apostu, dacă va deveni președintele României. Viceprimarul Dan Tarcea are pohta asta, dar nici pe Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, nu l-ar deranja. Și mai sunt niște nume de liberali, dar poate despre acest subiect vom discuta cu alt prilej. E mult prea devreme și există o grămadă de variabile. Nu mă înjurați, acestea sunt doar presupuneri, dar urmărim filmul să vedem deznodământul.