Elevii cer burse mai mari. Primăria Cluj-Napoca, mai zgârcită decât cele din Gherla, Jucu, Luna
Bugetul Primăriei Cluj-Napoca s-a aflat în dezbatere publică și urmează să intre la vot, săptămâna viitoare, în Consiliul Local. Au existat o serie de clujeni, persoane fizice, ONG-uri sau partide, care au formulat amendamente. Media9 a obținut punctul de vedere exprimat de elevii din echipa locală “Școli curate”, o inițiativă a Societății Academice din România.
“Solicităm majorarea semnificativă a celor patru categorii de burse școlare la nivelul municipiului”, anunță din start semnatarii amendamentului.
“Solicităm Primăriei Cluj-Napoca să adopte o nouă hotărâre de consiliu local pentru aprobarea cuantumului și numărului celor patru tipuri de burselor școlare (performanță, merit, studiu, socială) pentru elevii din municipiul Cluj-Napoca care să fie în valoare de cel puțin: 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit; 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanță; 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu; 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social. Fundamentăm această majorare a burselor școlare în primul rând în baza raportului alternativ privind starea educației în județul Cluj, întocmit în cadrul proiectului Școli Curate, prin intermediul căruia am constatat că la nivelul județului există UAT-uri cu posibilități financiare reduse care au alocat în anii precedenți 2019 și 2021 toate cele patru tipuri de burse școlare, având cuantumuri între 300 și 500 de lei lunar, în acest caz aflându-se primăriile Gherla, Jucu și Luna. Chiar și în lipsa unui cuantum minim național, care să fie garantat direct prin bugetul de stat, aceste primării au acordat burse școlare care să răspundă nevoilor și meritelor elevilor din aceste localități”, au scris adolescenții în amendamentul propus.
Începând din semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021, bursele de performanță sunt 150 lei, bursele de merit – 120 lei, cele de studiu – 110 lei, iar bursele sociale – 100 de lei. Se vede că balanța elevilor este complet diferită de a Primăriei, care oferă cea mai mică bursă pentru elevii defavorizați.
În județul Cluj, în anul 2018, la nivelul ciclului primar și gimnazial rata de abandon școlar a fost 1,6%, iar la nivelul învățământului liceal rata abandonului este de 2,6%, în timp ce rata abandonului pentru învățământul postliceal și de maiștri ajunge până la 11,6, arată cifrele obținute de elevii din echipa locală “Școli curate”.