Ei sunt cei mai răbdători clujeni. Stau după proiectul promis de Primărie de 13 ani… și mai durează

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     7750 Vizualizări.  

La Cluj se promite mult și, ca să fim foarte corecți, se și fac investiții. Multe. Oamenii pun emoticoane cu hohote de râs când se anunță construirea unui nou pod, dar trec fără să observe peste Podul Răsăritului sau peste Podul Porțelanului. Sunt însă și multe proiecte care au rămas la stadiul de promisiune, că suna bine la un moment dat. De exemplu, sediul Filarmonicii de Stat Transilvania. Membrii acestei instituții de cultură sunt cei mai răbdători dintre clujeni; probabil pe principiul că un pod aduce mai multe voturi decât o sală de concerte, un nou sediu pentru filarmonică nu s-a reușit.

În decembrie 2010, Primăria, cu Sorin Apostu în biroul cel mai elegant, organiza un concurs de arhitectură pentru Filarmonică. Din păcate, totul a rămas pe planșă până astăzi.

Într-un interviu pentru TVR Cluj. Silvia Sbârciu, managerul Filarmonicii de Stat Transilvania, a readus pe masa administrației locale necesitatea construirii unei săli proprii de concerte.

„O sală de concerte ar însemna să putem să creștem calitatea actului artistic, chiar dacă acolo ne străduim să aducem un standard foarte bun. Ca să putem crește, ca să putem aduce orchestre invitate, ca să putem să demarăm niște programe într-adevăr de anvergură, noi ar trebui să avem un spațiu al nostru. Dacă vrem să punem pe hartă acest oraș, trebuie să îl punem și pentru cultura înaltă pe care oferă. Turismul cultural se întâmplă peste tot în lume, de ce nu s-ar întâmpla și la Cluj?”, a spus Silvia Sbârciu.

În ultimii ani, municipalitatea a dorit să realizeze un parteneriat public-privat, oferind teren pentru o clădire de birouri sau un hotel celui care va edifica Filarmonica; ulterior, a contractat un credit destinat acestui obiectiv, pe care a decis să îl folosească în alte scopuri. Astăzi așteptăm o soluție nou și ingenioasă, promisiune 2024 a lui Emil Boc, pentru ca noua clădire cu destinație culturală să fie în sfârșit construită.

Între timp, Filarmonica de Stat Transilvania este nomadă, cântă în diferite spații închiriate din Cluj.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.