Ei setează viitorul Clujului. Urbanismul de la județ vs cel de la municipiu: 27 – 12
În ultima ședință din acest an a Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTATU) de marți, 20 decembrie, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, le-a mulțumit colegilor din comisie pentru ajutorul și recomandările făcute în 2022. La municipiul Cluj-Napoca, ultima ședință a anului a fost luni.
Aceste comisii sunt cele care setează viitorul Clujului, ce și cum se construiește în municipiu și în afara lui.
N-a fost „laudatio” din partea arhitectului șef, ci un gest de apreciere la adresa colegilor săi arhitecți și urbaniști.
Pe toată durata anului, au avut loc 27 de ședințe CTATU, adică una la două săptămâni, a amintit Claudiu Salanță. În aceeași unitate de timp, la Primărie au existat doar 12 ședințe de comisie tehnică de urbanism, câte una pe lună.
Fiecare ședință a avut cel puțin 10-12 puncte, unele 15, altele 20, ba chiar unele peste 20. Au fost ședințe care au durat 4 ore. Iar membrii Comisiei au participat la toate acestea pentru a asigura cvorumul, și-au exprimat părerile, au avut recomandări, au avizat sau, din contră, s-au opus unor proiecte. Toate astea „pro bono”. Adică au făcut-o pentru comunitate, n-au cerut și n-au primit niciun un ban. La fel este și la comisia care îl consiliază pe arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Pop. De altfel, există specialiști care fac parte din ambele comisii.
DECLARAȚIE
„Le mulțumesc tuturor membrilor comisiei, proiectanților și altor persoane care ne-au fost alături în această perioadă. Doar ca statistică, așa, pe principiul <bilanț la sfârșit de an>, vreau să vă spun că în 2022 am avut 27 de ședințe ale Comisiei de urbanism, câte o ședință la două săptămâni.
Am discutat nu mai puțin de 496 de puncte de pe ordinea de zi – mai aveam un pic și atingeam borna 500 – e imens din punctul meu de vedere.
Am avut 168 de <studii de oportunitate>, 118 PUZ-uri, 12 PUG-uri și 193 PUD-uri. Dacă este să cuantificăm în timp, cred că o lună de zile din viața membrilor comisiei s-a petrecut în ședințe. O lună de lucru. De aceea, nu pot decât să mă înclin în fața dumneavoastră și să vă mulțumesc pentru acest efort care este pro bono (din latină: pentru binele public – n.r.). Vă mulțumesc! Apreciez foarte mult discuțiile, apreciez sfaturile pe care le primesc și care ne ajută să ducem această componentă a urbanismului spre niște direcții care sperăm să aducă schimbarea de care avem nevoie. Mulțumesc mult!”.
Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj