Ei se ceartă, noi rămânem fără PUG. Ce spune Synergetics despre contractul cu Primăria
Media9 a anunțat, în exclusivitate, că Primăria a decis unilateral să rezilieze contractul pentru actualizarea planului urbanistic general cu compania bucureșteană Synergetics Corporation s.a. Măsura a primit urgent răspuns: Synergetics a organizat o conferință de presă, în care a explicat care este punctul său de vedere. Este scandal, se știa că vom ajunge aici. Din păcate, toată lumea are de pierdut.
Când și-a exprimat nemulțumirile față de Synergetics, dar înaintea deciziei de reziliere, primarul Emil Boc spunea “avem un plan urbanistic general, aceasta nu era decât o actualizare”. Însă este o fentă din vorbe: practic toate noile planuri urbanistice generale, în orașe care au un astfel de instrument de planificare, sunt actualizări. Munca de realizare a unui PUG actualizat este la fel de laborioasă ca aceea de construire a unui prim PUG.
De ce se ceartă. Primăria spune că nu a primit nimic și că termenul final se apropia; PUG-ul trebuia finalizat în 24 de luni, la care Synergetics reușise că adauge șase luni.
„(…) Toate aceste informații necesare pentru elaborarea etapei 1 așa cum sunt ele prevăzute în propunerea tehnică au putut fi vizualizate și descărcate de pe site-ul primăriei, fiind informații publice. Etapa 1 cuprinde elaborarea formei sitetizate a PUG în vigoare, diagnoza P.U.G. în vigoare, studii de fundamentare, sinteza studiilor de fundamentare, diagnosticului general și cel prospectiv și conceptului de dezvoltare a zonei metropolitane Cluj-Napoca și estimarea viabilității financiare a propunerilor din P.U.G.”, au transmis reprezentanții Primăriei.
Bucureștenii, pe de altă parte, se plâng că nu au primit nici pe departe documentele necesare. Au și o colecție de notificări prin care cereau să li se pună la dispoziție toate documentele, iar municipalitatea le cerea să facă studiile de fundamentare cu ceea ce au deja. În notificări se vede că Synergetics Corporation informa, în februarie 2022, că a intrat în posesia a doar 60% dintre actele necesare. De exemplu, neoficial, se discută că bucureștenii ar fi primit doar șapte dintre hotărârile defintive ale instanțelor în cauzele de contestații la PUG-ul din 2014; se pare însă că, în realitate, sunt sute de verdicte.
“Suntem mâhniți de acuzațiile pe care ni le aduce Municipiul Cluj-Napoca, precum și de acțiunea întreprinsă, în condițiile în care, de doi ani, lucrările de reactualizare a PUG Cluj-Napoca au fost întârziate tocmai de Primărie, prin refuzul de a ne pune la dispoziție toată documentația necesară, solicitată și la care ar fi trebuit să avem acces, conform obligațiilor asumate de Municipalitate prin contract. Synergetics a semnalat nu o dată acest lucru, prin notificări trimise Municipiului Cluj-Napoca, căruia i-a solicitat asumarea de urgență a responsabilităților până la o dată certă, iar, în luna februarie a acestui an, ca măsură provizorie, chiar dispunerea suspendării contractului, până la clarificarea modalității și a termenului de îndeplinire, de către achizitor, a obligațiilor prevăzute la art. 12.1 și 14.1 din contract (a se vedea Notificarea nr. 71/18.02.2022). Considerăm că rezilierea contractului este o decizie nefericită, care va avea un impact, în principal, asupra cetățenilor”, arată cei de la Synergetics.
În conferința de presă, responsabilul media al Synergetics, Costinela Caraene, a acuzat Primăria că nu a dorit să organizeze dezbateri publice pe tema PUG. “Consultarea cetățenilor era pregătită, dar era responsabilitatea Primăriei să o organizeze. Am pus totul la dispoziția Primăriei, care însă nu a făcut niciun demers pentru organizarea dezbaterii”, a spus Costinela Caraene.
400.000
de lei spun cei de la Synergetics că au cheltuit pentru derularea contractului cu Primăria Cluj-Napoca. Ei speră să își recupereze banii de la municipalitate; în caz contrar, se vor duce în instanță.
Bucureștenii încă mai speră că Primăria se va răzgândi. “Soluția nu era rezilierea contractului, ci punerea la dispoziție, la timp și în totalitate, de către Primărie, a datelor necesare, solicitate în repetate rânduri, pentru a ne putea îndeplini obligațiile asumate și pe care considerăm în continuare că le putem duce la capăt”, a transmis Adrian Ilie, director și acționar Synergetics. Mai mult, în urma rezilierii, ar urma să se scoată din nou la licitație PUG-ului Clujului, iar Ilie a spus că nimic nu împiedică Synergetics să participe încă o dată.