Efectul „Nicușor”. Leul se apreciază masiv în fața euro

Autor  admin   în       4 ore în urmã  

Leul a înregistrat luni, 19 mai 2025, una dintre cele mai mari aprecieri recente în fața monedei europene, cursul oficial anunțat de BNR coborând la 5,0315 lei/euro, față de 5,1033 lei/euro în ultima ședință din săptămâna trecută. Este o apreciere de 1,41%, semnificativă pentru piața valutară, și care reflectă o schimbare de percepție imediat după rezultatele turului 2 al alegerilor prezidențiale.

Pe piața interbancară, euro a scăzut chiar până la 5,02 lei, în prima parte a zilei.

Ce spun analiștii financiari

Potrivit ING Bank, noul prag de echilibru pe care Banca Națională ar putea încerca să-l apere este de 5,05 lei/euro, într-un context de volatilitate politică redusă și așteptări pozitive privind formarea unui guvern stabil.

CFA România remarcă faptul că șansele unei retrogradări a ratingului suveran al României s-au diminuat. Agențiile de rating ar putea acorda în iunie o perioadă de grație între 1 și 6 luni, pentru ca noul executiv să livreze un plan de consolidare fiscală credibil.

JPMorgan: Semnal pozitiv după victoria lui Nicușor Dan

Banca americană JPMorgan consideră că rezultatul alegerilor prezidențiale reduce semnificativ riscul politic pe termen scurt. Deși prognozează o devalorizare moderată a leului în lunile următoare (5,10 lei/euro până la finalul trimestrului II și 5,25 lei/euro până la final de an), semnalul este unul pozitiv. Instituția a crescut expunerea pe obligațiunile guvernamentale românești, atât pe cele locale, cât și pe cele internaționale.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.