EDUCAȚIE. El este singurul absolvent din județul Cluj care a obținut media 10 la BAC 2023. Povestea sa. „Vreau să mă fac profesor”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     8686 Vizualizări.  

Îi plac foarte mult trenurile, o pasiune pe care o are de când era mic, iar tatăl său îl ducea în gara din Cluj să vadă uriașele mașinării din oțel. Îi place, de asemenea, muzica și adoră să cânte la pian. A și compus câteva piese.  

Îi plac electronica, Informatica și Fizica, da, da, Fizica, materia de curs care i-a dat ceva bătăi de cap după examenul de Bacalaureat din acest an. A luat 9,90, iar nota asta i-a „stricat” media generală 10. Luase 10 la matematică și tot 10 la limba și literatura română. A contestat nota de la Fizică, bazându-se pe ceea ce știa că a făcut și pe baremuri.

Iar intuiția i-a dat dreptate: acel 9,90 a devenit 10-le foarte așteptat după recorectarea lucrării.

BAC 2023 CLUJ. Avem un 10 curat, după contestații. Din ce liceu provine

Astfel, Codrin Berinde, că despre el vorbim, de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, este singurul absolvent de clasa a XII-a din județ care a obținut media generală 10 la examenul de BAC, sesiunea iunie-iulie 2023.

Codrin, un tip modest, cu rezultate excepționale

Te-ai aștepta să dai de un tip mustind de sine, superior, poate chiar arogant, mai ales că ar avea ceva „bază” pentru asta. Unii s-ar încadra perfect în acest portret. Nu și Codrin, deși este singurul din miile de absolvenți de clasa a XII-a din județ care a obținut nota maximă la BAC-ul din acest an.

Dar nici pe departe. Codrin Berinde este un adolescent extrem de politicos, stăpânit, care vorbește foarte bine limba română (da, da, nu vă mirați că ne referim la asta), o mare problemă pentru mulți elevi de vârsta sa, dar și pentru cei mai mari decât el. Și care își dorește – pare incredibil să auzim asta – să nu plece „dincolo”, ci să profeseze în țară.

Ba chiar mai mult, Codrin și-ar dori să devină profesor la Cluj, în vremurile în care această profesie este atât de hulită, prost-plătită și de foarte mulți desconsiderată.

Dar haideți să vedem ce spune Codrin:

„Îmi plac trenurile. Pur și simplu sunt fermecat de ele. Din păcate, n-am pe cineva de vârsta mea cu care să împărtășesc această pasiune. Mi-au plăcut trenurile de când eram mic și mă ducea tata în gară să mă uit la ele. Mai merg și acum când am timp liber și n-am ce face. Gara pentru mine este un loc de relaxare”, explică absolventul clujean de 10.

Spune că a fost foarte contrariat să afle că la Fizică a primit nota 9,90, deși era convins că a făcut perfect toate problemele cerute la examen.

„Nu mi-am putut explica această notă și nici acum nu mi-o explic, mai ales după ce am verificat baremurile. Am făcut contestație, fiind convins că am dreptate. Pînă la urmă, s-a adeverit”, a mai spus Codrin Berinde.

Cu toate astea, spune că pentru el sunt mai importante cunoașterea și cunoștințele decât notele din carnet. Doar că, prin contestația făcută, a urmărit să se facă dreptate pentru că merita asta.

  • Despre școală: „Da, recunosc, îmi place competiția. Și mi-a plăcut dintotdeauna să învăț. Asta și datorită profesorilor dedicați pe care i-am avut în gimnaziu (la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu – n.r.) și la Colegiul Național <Emil Racoviță>, care mi-au trezit cumva dragostea de cunoaștere și de învățătură”.
  • Cea mai frumoasă experiență trăită ca elev: „Olimpiadele naționale. Cu mândrie spun că am participat la olimpiade încă din clasa a VII-a, cu o singură sincopă, în 2021, când a fost pandemia de Covid-19. Anul acesta am participat la două olimpiade naționale: la Fizică și Informatică. Am luat medaliile de bronz la ambele”.
  • Cei 12 ani de școală într-un singur cuvânt: „Muncă”.
  • Ce ar schimba în sistemul de Învățământ dacă ar avea puterea să o facă: „Nu știu cum aș putea să fac asta, dar mi-aș dori ca meseria de profesor să fie mai respectată. Eu le datorez profesorilor mei foarte mult respect; ei s-au purtat cu noi ca și cu copiii lor. Mi-aș dori ca sistemul să aibe mult mai mult respect. Și cred că ar trebui să aibă salarii mai mari. Mi se pare nedrept ca profesorii să nu beneficieze de aceleași privilegii precum le au IT-iștii, de exemplu.
  • Cui i-ar mulțumi: „În primul rând, profesorului Constantin Corega (care i-a predat în clasele a IX-a și a X-a – n.r.). Este o persoană care m-a influențat foarte tare. Dar nu este singura persoană”.
  • Spre ce s-ar îndrepta: „Mie îmi place foarte mult Fizica și m-am înscris la secția de Automatică de la UTCN. Cu notele luate la Bacalaureat, am fost admis direct. Nu m-am gândit să plec <dincolo>. Consider că la nivel de licență facultățile din Cluj sunt foarte bune și cred că nu merită să pleci în străinătate pentru asta. Probabil că voi merge în străinătate să fac un masterat și un doctorat, după care să mă întorc în țară”.
  • Ce le-ar transmite elevilor mai mici: „Să fie consecvenți și perseverenți. Să nu-și piardă interesul pentru școală. Și să învețe, pentru că școala te face un om mai bun”.
  • Despre prieteni: „Nu pot spune că sunt un tip foarte de gașcă; n-am foarte mulți prieteni, dar cei pe care îi am sunt de suflet”.
  • Despre profesori: „Este o contribuție foarte mare pe care ei ne-au adus-o. Ne-au motivat tot timpul și au știut să-și predea materia încât să ne captiveze, să ne atragă, să ne motiveze și să muncim mai mult”.
  • Despre părinți: Tata este profesor și probabil că și asta a contribuit puțin în decizia luată. Dar el nu m-a forțat să învăț. Eu singur mi-am dat seama că trebuie să fac asta și am făcut-o pentru că mi-a plăcut”.
  • Ce face în timpul liber: „Mă duc la țară când am timp liber. Apoi construiesc circuite electronice. Am realizat un aparat care măsoară miopia, mai ales că eu am o problemă cu asta. Mi-a luat aproape un an să fac aparatul ăsta. N-am fost atras de jocurile de pe calculator care să îmi mănânce timpul și n-am văzut o plăcere în asta. Îmi place să mă dau cu bicicleta. Mai fac sport, cânt la pian și mai compun piese când am inspirație”.
  • Unde s-ar vedea peste 10 ani: „Mi-aș dori să devin profesor, pentru că îmi place foarte mult să le explic celorlați lucrurile pe care eu le știu și le cunosc și să-i fac să le înțeleagă. Probabil că asta voi face, dar nu înainte de a-mi continua studiile de masterat și doctorat. Vreau să aprofundez tot ceea ce se poate”.
  • Ce face în vacanța de vară: „Mă duc la Vama Veche cu prietenii”.
  • Un mesaj: „Vreau să mulțumesc în primul rând școlii pentru că a creat un mediu atât de minunat care mi-a permis să mă dezvolt, să învăț și să fiu mai bun, să descopăr ce frumoase sunt școala și cunoașterea”.

Sursa: Radio Cluj


10

a fost media generală obținută de Codrin Berinde la examenul de Evaluare Națională din urmă cu 4 ani

Codrin Berinde a fost pregătit de prof. Daniela Dumitrescu la Limba română, de prof. Adrian Andrea la Matematică și de prof. Ștefan Huber la Fizică. Codrin a obținut media 10 și la Evaluarea Națională în 2019 când a absolvit studiile gimnaziale în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca.

—————————————————————————————————————————————

Anul trecut au fost opt absolvenți de 10 la BAC

Anul trecut, opt absolvenți de la licee din Cluj-Napoca au obținut media 10 la Bacalaureat, cei mai mulți dintre ei, trei, fiind de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, și câte unul de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Colegiul Economic „Iulian Pop”.


Citește și acest articol: BAC 2023 CLUJ. Cele mai tari licee și colegii din județ care au o promovabilitate de 100% + S-au înregistrat 424 note de 10 la probele scrise

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.