„Educația e firul care leagă totul” – primarul Valentin Pojar, mesaj de unitate la Simpozionul Internațional „Esențe Românești”

Autor  admin   în       6 zile în urmã  

Comuna Jucu a fost, vineri, gazda celei de-a IV-a ediții a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu și valorilor care definesc identitatea națională. Sub tema „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială”, simpozionul a adunat peste 120 de profesori, inspectori și invitați din țară și din Republica Moldova, într-un dialog despre rolul educației în societatea de azi. Printre cei care au luat cuvântul, online, s-a aflat ministrul Educației, Daniel David.

De asemenea, au participat la eveniment inspectorul Școlar General Marinela Marc, reprezentanți ai Mitropoliei Clujului și ai Direcției Educație din Edineț, Republica Moldova.

Momentul deschiderii oficiale a fost marcat de un discurs emoționant al primarului comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar, care a vorbit despre forța educației de a uni comunități și despre datoria de a păstra vie esența românească.

„Educația este, cred eu, firul care leagă totul. E cea care ne ajută să înțelegem cine suntem, de unde venim și încotro putem merge. Ea unește comunități, dă sens tradițiilor și le duce mai departe”, a transmis edilul.

În fața invitaților din județele Cluj, Alba, Mureș, Bistrița-Năsăud, dar și din Republica Moldova, primarul Pojar a subliniat rolul simbolic al comunei Jucu, locul de naștere al lui George Barițiu, figură emblematică a renașterii culturale românești. A fost evocată și intenția autorităților locale de a înființa o casă memorială George Barițiu, ca reper educativ și identitar pentru noile generații.

„La Jucu, identitatea națională se trăiește. Nu doar o comemorăm, ci o cultivăm. Suntem norocoși – pentru că aici s-a născut George Barițiu. Nu doar un nume din manuale, ci un om care a înțeles cât de importantă e educația pentru a ne ridica, pentru a ne face auziți, pentru a rămâne uniți”, a spus primarul.

Evenimentul a inclus depuneri de coroane la statuia lui George Barițiu, sesiuni academice, comunicări științifice și o seară tradițională românească. Peste 500 de elevi au participat la concursurile artistice și de creație literară dedicate temei simpozionului, iar 45 de elevi de clasa a III-a și a IV-a au concurat la secțiunea interdisciplinară.

Cu ocazia acestui simpozion au fost premiați elevii care au obținut premii și mențiuni la
concursul interdisciplinar pentru limba și literatura română și matematică.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.