Economia Clujului duduie, șomajul e microscopic. Raportul care mai mult ne bagă în ceață
Primarul Emil Boc a evidențiat din nou performanța economică a Clujului, la început de 2025. Dar sunt cifre pe care ne putem baza limitat.
„Amintesc faptul că municipiul este pe locul 2 în Europa ca oportunități de angajare – 73% dintre membrii comunității consideră că este ușor să îți găsești o slujbă bună la Cluj-Napoca. Din această perspectivă, Clujul se clasează pe locul 2 în Uniune, pe primul loc fiind orașul Praga (potrivit unui studiu făcut de UE privind calitatea vieții în orașele europene, în 2023, cel mai nou studiu de acest fel disponibil). Șomajul la nivelul municipiului a fost în 2024 de 0,3%.”, a declarat Emil Boc.
Ce citează Boc
Raportul Uniunii Europene „Quality of Life in European Cities”, publicat în 2023, analizează percepția cetățenilor din 83 de orașe europene asupra aspectelor esențiale ale calității vieții, inclusiv oportunitățile de angajare. Studiul este realizat la nivelul întregii Uniuni Europene, și oferă o perspectivă comparativă între orașe de dimensiuni și economii diferite.
Studiul acesta mai mult ne bagă în ceață. El măsoară percepția locuitorilor, nu indicatori economici obiectivi. Altfel spus, dacă așteptările noastre sunt mici, scorul e mare.
Doar Praga stă mai bine
Cluj-Napoca s-a clasat pe locul 2 în ceea ce privește percepția accesului la locuri de muncă, devansând orașe importante precum Viena și Varșovia. Praga ocupă primul loc datorită economiei sale diversificate și oportunităților pentru toate categoriile profesionale.
Primarul Emil Boc a subliniat rata excepțional de scăzută a șomajului de 0,3% în 2024, dar și avantajele ecosistemului economic local, care atrage investitori internaționali și oferă locuri de muncă bine plătite. Sunt însă tineri care nu s-au inserat pe piața muncii și care nu apar în statistici.