Eco-Clujul. Peste 200 de prize pentru vehicule, în plan

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1320 Vizualizări.  

Clujul caută tot mai mult să fie eco-friendly. Prietenia este însă abia la început. O serie de arbori plantați în ultimii ani, câteva autobuze și mașini de poliție locală electrice nu transformă automat orașul într-un paradis verde. Este un început promițător, chiar dacă întârziat, comparativ cu alte orașe europene.

Articolul de astăzi este despre măsurile de protejare a mediului luate de Primărie în ceea ce privește proiectele de modernizare a centrului. Toate au prevăzute plantări de arbori, stații de încărcare a mașinilor și bicicletelor electrice. Media9 vă oferă toate cifrele.

  • Piața Lucian Blaga va rămâne cu numai patru benzi de circulație rutieră. Strada Petru Maior, cu trei. Strada Napoca va fi redusă la două benzi, la fel și strada Republicii, până la intersecția cu Avram Iancu. Va fi extins spațiul pietonal, mai ales în piață, în fața cafenelei Croco. Municipalitatea a inclus în proiect 98 de arbori, 20 de stații de încărcare a bicicletelor/trotinetelor electrice și 4 pentru mașini pe curent.
  • În nordul zonei centrale există un alt plan: cuprinde strada Regele Ferdinand, străduțele Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei, dar și scuarul din zona clădirii CEC. Pentru acest areal sunt prevăzute 107 plantări de arbori, 23 de stații pentru biciclete și 8 destinate automobilelor.
  • Bulevardul 21 decembrie se înnoiește și el. S-au gândit îmbunătățirea calității spațiului pietonal, plantări de arbori, trecerea cablurilor în subteran, iluminat public cu tehnologie led, băncuțe cu prize USB, lărgirea benzii dedicate pentru transportul în comun, crearea unor benzi pentru biciclete, stand de taxi cu stație de încărcare a mașinilor electrice. Mai detaliat: 233 de arbori, 60 de prize pentru biciclete/trotinete, două pentru vehicule pe patru roți.
  • Strada Kogălniceanu face parte dintr-un proiect vast, care include încă opt artere: Universității, Emmanuel de Martonne, János Bolyai, Hermann Oberth, Kovács Dezsö, Gaál Gábor, Baba Novac, Piața Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor. Pentru această zonă, Primăria a prevăzut plantarea a 260 de copaci, respectiv instalarea a 11 prize, 7 pentru mijloace de locomoție pe două roți, 4 pentru cele mai complexe.
  • Molnar Piuariu ar urma să fie prima stradă smart din România. Va fi o prelungire a căminelor studențești din zonă. Pentru studenți și ceilalți locuitori din zonă s-au planificat 48 de arbori, 30 de stații de încărcare pentru biciclete și două pentru mașini.
  • Cifrele cele mai spectaculoase sunt la remodelarea malurilor Someșului, un proiect încă nedefinitivat în totalitate și care va începe să fie pus în operă anul viitor. Râul care traversează Clujul va fi străjuit de 2.084 de arbori noi; au fost prevăzute 68 de prize pentru biciclete/trotinete (în 17 puncte) și 8 prize pentru automobile.

Total:

  • 2830 de arbori
  • 210 prize pentru biciclete/trotinete
  • 28 de stații de încărcare pentru automobile

*Desigur, mai trebuie așteptat cel puțin doi-trei ani să le și vedem.

Să vă reamintesc că o hotărâre de Consiliu Local prevede că vehiculele electrice pot fi încărcare gratuit la stațiile instalate de Primărie, care momentan sunt doar patru, câte două în parkingul municipalității și în parcarea cu barieră din Piața Unirii.

“Clujul va fi mult mai verde decât îl știm, în următorii ani. Ne-am propus să plantăm peste 5.000 de arbori. Dacă punem aceste proiecte alături de cele ale parcurilor, vom trece lejer de această cifră”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.