E jurist, dar pare că nu știe. Dacă ați respecta regulamentul european, nu ar trebui să faceți lobby și să chemați primarii, domnule Tișe!

Consiliul Județean anunță că a scos la licitație contractul privind delegarea serviciului de transport județean de persoane în județul Cluj, respectiv pentru atribuirea a nu mai puțin de 116 trasee rămase neacoperite din cele 146.
Sunt trasee și programe stabilite. Altfel spus, Consiliul Județean externalizează către privați curse prin județ, cu excepția celor din zona metropolitană, deja ocupate de CTP Cluj-Napoca.
„Îi încurajăm pe toți operatorii de transport să participe la această licitație. De asemenea, invit primarii interesați să ia legătura cu operatorii din zona lor și să găsească pârghiile necesare pentru a sprijini situația transportului”, spune Alin Tișe, președintele CJ Cluj, jurist la bază.
Greșit, domnule Tișe! Nu emoții și lobby de la primari doresc transportatorii, ci aplicarea regulamentului 1370/2007 al Parlamentului European și al Consililui European. Ce zice acest regulament: că autoritatea care organizează activitatea de transport trebuie să acorde compensații companiilor care au pierderi pe traseu.
Să vă explic, pe scurt: cursele au un program pe care trebuie să îl respecte, fie că au un singur client, fie că rulează cu autobuzul plin. Asta înseamnă, logic, că unele firme încheie luna pe pierdere. Autocarul nu e taxi, să circule numai pe comandă. Și atunci vine acest regulament european care spune așa: că autoritatea, în acest caz Consiliul Județean, trebuie să acorde compensații care să acopere pierderile și, mai mult, să asigure un profit rezonabil. Există o anexă care stabiliște modalitatea de calcul. Numai că acest regulament nu se aplică, de aceea auziți că firmele renunță la trasee.
Altfel spus, în județul Cluj sunt trasee „cu bani”, adică generatoare de profit, cele mai bune fiind Cluj-Turda, Cluj-Gherla, Cluj-Dej, câștigate de Fany într-o licitație care a avut loc anul trecut, și trasee „fără bani”, nu toate 116, dar multe dintre ele, pentru care Alin Tișe apelează la emoții și lobby. Acele trasee care sunt „fără bani”, dar se licitează totuși, știți pe ce bază funcționează: de nefiscalizare! Statul este furat.
Sigur, regulamentul prevede și altceva: ca firmele care obțin un profit mai mare decât cota de profit stabilită să dea banii autorității. Se numește supracompensație, practic se constituie un fond de solidaritate. Dar nici asta nu se întâmplă.
„Programul de transport public județean de persoane” pe anii 2023-2028 a început anul trecut, dar, cum spuneam, s-au epuizat doar cursele rentabile. CJ Cluj anunță că operatorii interesați pot depune ofertele lor, pe loturi, până în data de 20 iunie 2023, ora 15.00.
Criteriul „cel mai bun raport calitate-preț”
Criteriul de atribuire al licitației este „cel mai bun raport calitate-preț”, cu următorii factori de evaluare: tariful mediu/km/loc, capacitatea de transport, vechimea parcului auto, dotările mijloacelor de transport, norma de poluare a autobuzelor/microbuzelor etc.
În urma adjudecării licitației, Consiliul Județean Cluj va încheia cu operatorii declarați câștigători un contract de delegare a serviciului de transport, în baza căruia se vor emite licențe de traseu care le va oferi posibilitatea operării traseului județean ofertat.