Funcționarii Prefecturii vor fi relocați timp de 3 ani și jumătate

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1489 Vizualizări.  

Prefectura Cluj se renovează. Clădirea din centrul Clujului, monument istoric de secol 20, va avea parte de o reabilitare completă, și în interior, și pe exterior. Oficialii au început deja demersurile și au montat plase pe fațada clădirii. 

Lucrările vor dura aproximativ trei ani și vor costa în jur de 40 de milioane de lei. O parte din bani, în jur de 10 milioane de lei, vin din fondurile PNRR. Cei mai mulți, însă, adică restul de 30 de milioane de lei, sunt bani guvernamentali și vin din partea Ministerului Afacerilor Interne.

Pe durata lucrărilor, care vor dura cel puțin trei ani, aparatul prefecturii, în jur de 40 de persoane, cu funcționari și șefi, va fi relocat. Până acum, s-au găsit două locații: Parcul Tetarom 1 sau o clădire de pe strada Nicolae Cristea care aparține Direcției Județene de Sport și Tineret Cluj. Conducerea Prefecturii Cluj va lua o decizie în acest sens.

CONTEXT:

  • clădirea Prefecturii Cluj, situată pe bulevardul 21 decembrie 1989, are mai bine de un secol vechime și este una dintre clădirile emblematice ale orașului;
  • edificiul a fost realizat în 1910 de către arhitectul József Huber ca sediu pentru Camera de Comerț și Industrie din Cluj;
  • clădirea este o îmbinare a curentului secession francez cu elemente gotice, renascentiste și de inspirație populară;
  • de-a lungul anilor, aici a mai funcţionat, după 1947, primăria, dar şi comitetul regional al partidului muncitoresc român, până în 1965, apoi comitetul judeţean al partidului comunist român, până în 1989:
  • tot aici a mai funcţionat şi revista românească Societatea de Mâine, începând cu anul 1926;
  • după 1990, clădirea a devenit sediul Consiliului Judeţean Cluj şi al Prefecturii Cluj;
  • în prezent, imobilul a fost „anvelopat” cu plase de protecție deoarece există pericolul ca porțiuni de tencuială să cadă pe trotuar;
  • clădirea va fi reabilitată complet, iar lucrările vor începe în perioada septembrie – octombrie din acest an.

Contractul semnat de ministrul AI pentru reabilitarea Palatului Administrativ din Cluj

Pe 5 ianuarie 2023, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a semnat contractul de finanțare pentru implementarea proiectului „Reabilitarea energetică moderată, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B”.

„Obiectivul general al proiectului vizează reabilitatea energetică moderată a clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj. Valoarea totală a investiției este 37.212.929,88 lei cu TVA din care valoarea finanțării PNRR este de 11.770.622,68 lei cu TVA. Durata proiectului este de 36 de luni”, se arată în referat.

DECLARAȚIE

„Noi am început să prospectăm, ca să zic așa, să vedem unde ne putem reloca. Până acum am găsit loc în Parcul Tetarom 1 sau la Direcția Județeană de Tineret și Sport de pe strada Nicolae Cristea. Lucrările de reabilitare vor începe în septembrie-octombrie, iar până atunci vom putea lua o decizie”.

Tasnádi István Szilárd, subprefectul județului Cluj 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.