După strada de pământ, în centrul Clujului a apărut și trotuarul de pământ GALERIE FOTO

Toată lumea a observat cu surprindere că strada Kogălniceanu din Cluj-Napoca are o porțiune cu pământ, chiar pe unde înainte era asfaltat și treceau mașini. Acum avem și un trotuar de pământ în zona ultracentrală.
Odată cu finalizarea lucrărilor de reamenajare a Parcului I.L. Caragiale, o imagine atrage atenția: pe malul redescoperit al Canalului Morii a apărut un trotuar de pământ. Sigur, sunt și alte posibilități de a traversa zona respectivă, dar soluția aleasă de proiectant pentru trotuar este surprinzătoare.
În acest moment, proiectul de revitalizare a parcului Caragiale este aproape finalizat. A mai rămas doar un aspect de rezolvat: punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite.
Trotuarul va rămâne astfel, întrucât s-a considerat că face parte din parc. Supranumele de „Clujul betoanelor” se transformă ușor în „Clujul ulițelor”. Uite cum luptăm cu schimbările climatice.
Un proiect amplu pentru revitalizarea zonei
Reamenajarea Parcului I.L. Caragiale și a străzilor adiacente face parte dintr-un proiect complex realizat de asocierea dintre S.C. NORDCONFOREST S.A. și S.C. Costin și Vlad Birou de Proiectare S.R.L..
Suprafața totală reconfigurată este de 11.676 mp, incluzând:
•Parcul I.L. Caragiale: 4.864 mp,
•Strada O. Petrovici: 4.597 mp,
•Strada G. Barițiu: 2.215 mp.
Lucrările au fost corelate cu reamenajările străzii Regele Ferdinand, astfel încât întreg spațiul central să capete un aspect unitar, modern și prietenos cu pietonii.
Descoperirea Canalului Morii și provocările apărute
Una dintre cele mai importante componente ale proiectului a fost redescoperirea și integrarea Canalului Morii în peisajul parcului. Acest curs de apă, acoperit cu o dală de beton la sfârșitul anilor ’80, a fost readus la lumină și transformat într-un element central al amenajărilor. În jurul canalului s-au realizat sistematizări verticale pentru a facilita accesul pietonal, precum și amenajări peisagistice care subliniază importanța acestuia ca parte integrantă a parcului. Peste apă s-a construit un pod, care ar urma să comunice cu viitorul pasaj pietonal „Podul Nemților”, de peste Someș.