După ce s-a aflat, a venit și primarul cu explicațiile: „Macalik nu a dorit să se conformeze”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1358 Vizualizări.  

Presat de apariția în spațiul public a informațiilor despre rezilierea contractului proiectantului pentru lucrările de pe strada Universității și Kogălniceanu, primarul Emil Boc a fost nevoit să iasă cu precizări. Aceste precizări vin la o lună de la reziliere, respectiv angajarea unui alt proiectant care să preia partea de coordonare a șantierului.

Biroul de arhitectură care câștigase concursul de soluții pentru modernizarea zonei de sud a centrului este Mossfern, iar șeful de proiect era Macalik Arnold.

„Am fost obligați să reziliem contractul cu arhitectul lucrării. De ce? Pentru că acest proiect, care a fost câștigat în urma unui concurs de soluții, a fost analizat pe anumite fațete de către opinia publică  pe trei componente. Soclul de la Școala ardeleană – iar arhitectul a decis fără soclu, ceea ce a deranjat pe foarte multă lume și, în urma ascultării vocilor din cetate și a celor din primărie, am decis, în concordanță, repet, cu ceea ce opinia publică pe bună dreptate a solicitat, repunerea pe soclu a grupului statuar Școala ardeleană. A doua problemă a fost legată de arborii de pe strada Universității, unde proiectantul dorea relocarea acestora. Am făcut dezbateri publice, am ascultat fiecare voce, am anunțat arborii, în afara a doi dintre ei, să fie păstrați. A treia problemă a fost bustul lui Racoviță, proiectantul dorea să fie eliminat complet, punct de vedere pe care nu l-am împărtășit și nu l-am dorit. Ne-a spus să-l amplasăm undeva pe o stradă lăturalnică, paralelă cu școala, lucru pe care iarăși nu l-am acceptat. În rest, lucrarea este de calitate, celelalte lucruri care sunt acolo sunt bune, rezultatul unui concurs de soluții. Dar arhitectul nu a dorit să se conformeze. Trecuseră două luni de la avizul Comisiei de monumente istorice, 29 iunie, care a avizat repunerea pe soclu a statuii, conform dezbaterii din opinia publică, și a tot mers la Comisia de monumente istorice cu planșe care nu corespundeau cerințelor noastre”, a explicat Boc, la Napoca Live.

Ca urmare, contractul a fost reziliat unilateral de către primărie, care a angajat un alt proiectant.

„Am obținut un nou aviz de la Comisia de momente, în urma angajării unui al proiectant, care să corespundă acestor cerințe, și referitor la arbori, și cu privire la soclu și cu privire la bustul lui Emil Racoviță. Doar pentru viitor am reziliat”, a spus primarul.

Emil Boc a spus că lucrările sunt încă în grafic, chiar dacă bat pasul pe loc din luna iunie, din cauza neînțelegerilor cu proiectantul, și că vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.