După 12 ani. Centrul Cultural Transilvania de pe 21 Decembrie, la un pas de construcție

Autor  admin   în       2 years în urmã     3274 Vizualizări.  

Consilierii locali vor discuta în următoarea ședință a CL Cluj-Napoca, de luni, 7 martie, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea Centrului Cultural Transilvania.

Spațiul unde ar urma să se realizeze construcția este pe bulevardul 21 Decembrie, vizavi de ISU Cluj. Momentan, în zonă există clădirea dezafectată a unei unități militare și un parking, cu acces dinspre strada Năvodari.

Proiectul care intră în dezbatere se referă la „Restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a monumentului istoric în vederea realizării unui centru cultural, identificat prin codul CJ-II-m-B-07268 – pavilion B, situat în B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 din municipiul Cluj-Napoca”, aprobați prin Hotărârea nr. 729/2019. Proiectul a fost pus în dezbatere la inițiativa primarului Emil Boc.

388.274.649 de lei (cu TVA)

este suma rezervată pentru ansamblul „Centrul cultural Transilvania”. Ar urma să conțină o sală de concerte, un sediu pentru Filarmonică și o piațetă, denumită „Piața Transilvania”.

Conform referatului, indicatorii tehnico-economici sunt: 

  • Suprafața construită total – 1, 103.00 mp
  • Suprafața desfășurată total – 3,21 2.00 mp
  • Suprafața utilă obiectiv – 2,498.07 mp
  • Regim de înălțime – S+P+M
  • Înălțime maximă coamă – 11.51 m
  • Categoria de importanță – B (Deosebită)
  • Clasa de importanță – II „Construcții de importanță deosebită”
  • Grad de rezistență la foc – III
  • Terase exterioare neacoperite – 76.00 mp
  • Suprafețe verzi amenajate – 40.5 mp.

Principalele intervenţii asupra imobilului sunt:

La subsol: spații multifuncţionale – expoziţionale, pentru seminarii de dezvoltare a competențelor artistice, de instruire vocaţională şi ateliere educaționale;

La parter: spații multifuncţionale – expoziţionale, pentru evenimente culturale şi de informare privind programele culturale, sala pentru evenim ente culturale, spații pentru dezvoltare culturale interdisciplinare, spaţii pentru  workshopuri culturale interdisciplinare;

I.a mansardă: spații multifuncționale, sală pentru activități educaționale și artistice, studiouri de creație, spații pentru organizare evenimente culturale și promovare patrimoniu.

Durata de execuție a obiectivului este de 24 de luni (perioada cuprinsă între data stabilită de investitor pentru începerea lucrărilor de execuție și data încheierii procesului-verbal de recepție a lucrălor).

Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni (perioada cuprinsă între data semnare contractului de finanțare a investiției și data finalizării tuturor activităților prevăzute în contract).

12 ani de „lupte”

Primăria clujeană se muncește de 12 ani cu sediul filarmonicii. A organizat un concurs de soluții, iar planșele au rămas maculatură de sertar. În fiecare an, construcția Centrului cultural Transilvania a fost ocolită.

S-a așteptat un investitor privat, care să ridice o clădire de birouri clasa A și un parking, deasupra căruia să se edifice sala de concerte. Nu a mers. În 2019, Primăria a intenționat să ia un credit de 40 de milioane de euro pentru acest proiect. Nu l-a mai luat. În 2022 avem parte de o nouă încercare: dezbaterea în ședința Consiliului Local de luni, 7 martie. Sperăm să fie de bun augur!

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.