Drumuri EuroBene. A furat dealul, acum face șosea pentru Consiliul Județean

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     2398 Vizualizări.  

Consiliul Județean Cluj are câștigători pentru două dintre cele trei loturi ale Drumului Bistriței, o șosea pe fonduri europene care urmează să traverseze UAT Cluj. Al treilea contract nu s-a semnat încă, pentru că a fost contestat.

9,4

milioane de euro este investiția pentru Drumul Bistriței, care presupune modernizarea a circa 30 de kilometri de drum, realizarea de poduri noi și reabilitarea celor existente.

Un lot a fost câștigat de Diferit SRL, una dintre cele mai prospere societăți clujene, dar asta se știa deja. Despre firma familiei Petri am scris, de curând, că va executa lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand din Cluj-Napoca și a arterelor din zonă. Diferit avea 227 de contracte câștigate cu statul până în 2017, dar cifra a crescut semnificativ de atunci.

Al doilea lot a fost câștigat de Operes SRL, în asociere cu Napoca Construcții SRL. Napoca este firma la care Ioan Bene este patron, iar fostul consilier județean (și fost prefect) Dan Canta este director. Consiliul Județean a făcut plângere penală la adresa acestei societăți, acuzând-o că a făcut să dispară un deal de pe șantierul Centrului de management integrat al deșeurilor. Procurorii nu au trimis încă în judecată acest dosar, probabil așteaptă prescrierea faptelor. Pe de altă parte, Ioan Bene – infractor deja condamnat la închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni, dar încă neîncarcerat – este judecat și pentru faptul că i-ar fi dat mită o casă directorului de la aeroport, David Ciceo. 

Liderul de asociere, Operes SRL, este sucursală a Operes Catania, Italia. Patronul firmei se numește Gaetano Vecchio, un cunoscut om de afaceri din Sicilia. Vecchio este acționar și la Cosedil SPA, o firmă care construiește mult în Peninsulă.

Cum spuneam, al treilea lot a fost contestat și încă nu a venit rezultatul de la CNSC. Acolo, Napoca Construcții este liderul de asociere, iar Operes o secondează.

Conform datelor luate de pe platforma licitatia.ro, durata contractului este de 84 de luni, din care 24 de luni este durata de execuție a lucrărilor, iar 60 de luni (perioada care începe la data încheierii procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor) reprezintă garanția lucrarilor.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.