Drumuri de legătură cu centura metropolitană și arie naturală protejată. Sau când primarul mai ascultă și de alții
Consiliul Local va avea pe masă, joi, bugetul Clujului pe anul 2023. Este dramatic că pe mulți dintre clujeni nu îi interesează în ce fel le sunt cheltuiți banii, lucru care se vede din interesul scăzut de la ședința convocată pentru dezbaterea publică a subiectului. Oricum, parcă o idee mai mare decât anii trecuți.
Iată că, în proiectul de buget pe 2023, primarul a inclus și idei care nu aparțin puterii PNL – UDMR din Consiliul Local. Propuneri mai vechi sau mai noi ale USR au fost adăugate în varianta care va fi supusă votului.
Câteva exemple. Consilierul Călin Groza a cerut să se facă studii privind drumurile de legătură ale viitoare centuri metropolitane. Într-o conferință de presă (AICI), Groza a cerut să se înceapă centura de la ambele capete simultan, pentru a ajuta traficul de la intrările în oraș (respectiv din zona aeroportului), dar și realizarea drumurilor de legătură. „Fără drumuri de legătură în cartiere, centura nu folosește la nimic”, a spus consilierul local. Iată că municipalitatea a inclus 7,97 milioane lei pentru studii la drumurile de legătură din proiectul centurii.
Pe de altă parte, Alexandra Oană, liderul de grup USR din Consiliul Local, a propus ca pădurea Hoia-Baciu să devină pădure urbană protejată. Totul a plecat de la momentul când societatea civilă a protestat împotriva construcțiilor de la liziera pădurii. În proiectul de buget apar 96.000 de lei pentru realizarea unui studiu privind biodiversitatea.
Mai avem un exemplu. Sunt 330.000 lei în buget pentru studii privind extinderea și modernizarea Parcului Farmec, etapa 2. Că prima parte s-a finalizat de modernizat în 2022. În decembrie, Adriana Cristian a cerut ca Primăria să nu mai concesioneze către Farmec s.a. partea de est a parcului, unde există două terenuri de sport și o clădire. Totuși, primarul s-a opus și a prelungit cu încă doi ani contractul semnat încă în 1998. Acum s-a gândit mai bine și este gata să investească și în cealaltă jumătate a Parcului Farmec, lăsată în mare parte în paragină.