Drumul expres din nord-vestul țării, care ne va conecta cu Ungaria, blocat de contestațiile făcute de doi constructori

Autor  admin   în       3 saptãmâni în urmã  

Contractul pentru execuția drumului expres din nord-vestul țării cu o lungime de circa 14 kilometri, Oar – Satu Mare, nu poate fi semnat, deocamdată, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Și asta pentru că rezultatul procedurii de achiziție publică a fost contestat de către doi dintre cei cinci ofertanți.

Este vorba despre constructorul ucrainean Automagistral Pivden SRL și constructorul turc Onur. Potrivit site-ului arenaconstruct.ro, cele două companii au cerut reevaluarea ofertelor și anularea comunicării rezultatului procedurii.

Prin contestația depusă la CNSC, turcii de la Onur cer CNAIR să reevaluarea ofertei depusă de firma lor, susținând că a fost în mod eronat declarată neconformă,

Conform sursei citate, în contestație se menționează: „CNAIR a apreciat în mod eronat că inginerul diplomat în căi ferate, drumuri și poduri nominalizat de ONUR ca ‘șef de șantier specializat în lucrări de poduri‘ nu are experiența necesară. Expertul a activat inclusiv în cadrul Freyrom SA, sucursala din România a Freyssinet, companie de construcții recunoscută mondial pentru expertiza sa de peste șapte decenii în domeniul construcției și reabilitării de poduri”.

Astfel, constructorul turc cere anularea raportului procedurii și a deciziei prin care oferta sa a fost declarată inadmisibilă.

Contestatorul ucrainean Automagistral Pivden a cerut CNSC declararea neconformă a ofertei câștigătoare și să i se acorde accesul la informațiile privind dosarul de achiziție. Reprezentanții constructorului susțin că documentele din oferta depusă de ofertantul Construcții Erbașu la care nu au avut acces au fost calificate de Autoritatea Contractantă în mod eronat și nelegal ca fiind confidențiale.

Oferta desemnată câștigătoare de CNAIR, cea a constructorului român Construcții Erbașu, are valoarea de 720,48 milioane de lei fără TVA.

Drumul expres de circa 14 kilometri va lega Satu Mare de un viitor punct de trecere a frontierei cu Ungaria în zona localității Oar, acolo unde se va continua cu drumul expres M49 pe care vecinii maghiari îl vor construi de partea lor.

Contractul prevede doi ani pentru execuția lucrărilor, iar finanțarea se va face din fonduri europene, prin Programul Transport 2021 – 2027.

Pe traseu vor fi construite două noduri rutiere, două parcări și un Centru de Întreținere și Control (CIC).

Drumul Expres va străbate zonele administrative Satu Mare și Vetiș, iar pentru construcția lui sunt prevăzute următoarele caracteristici principale:

  • 10,831 km de drum expres;
  • 4,031 km drum de legătură între Drumul Expres Satu Mare – Oar și DN19.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.