Drepturile Omului: Lecția unui incident tragic petrecut la Cluj, în 1925
Ieri, cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, istoricul Mihai Burcea a readus în atenție un episod dramatic petrecut la Cluj, în 10 decembrie 1925. Avocatul și militantul pentru drepturile omului Constantin G. Costa-Foru a fost agresat în restaurantul gării de un grup de studenți ultranaționaliști, adepți ai ideilor lui A.C. Cuza. Incidentul a fost relatat în presa vremii, inclusiv în ziarul Dimineața.
„În număr exact de 20, acești bravi m-au înconjurat (…) loviturile curgeau, unele mai tari decât altele”, scria Costa-Foru într-o scrisoare adresată unui coleg francez. Deși rănit grav, el a refuzat să fie dus la spital, continuând să lupte pentru apărarea minorităților și împotriva extremismului.
Atacul a avut loc în contextul unui climat politic tensionat, în care militanții pentru drepturile omului erau adesea ținta extremiștilor. Costa-Foru, secretar general al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului, fusese urmărit de Siguranță și acuzat de „defăimarea țării” din cauza pledoariilor sale în favoarea minorităților etnice și a celor persecutați politic. Publicațiile sale, precum broșura „Abuzurile și crimele Siguranței Generale a Statului”, i-au atras oprobriul ultranaționaliștilor.
Povestea lui Costa-Foru rămâne un exemplu al sacrificiului necesar pentru apărarea valorilor fundamentale, o lecție care rămâne actuală și astăzi.