Drama mămicilor. „Clujul a ajuns un lux”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã  

Primarul Clujui, Emil Boc, a înțepat marți primarii comunelor de lângă municipiu, care au puține creșe. Sau deloc. Ca urmare, părinții care lucrează în oraș își aduc copiii la creșele de aici.

“Populația municipiului este relativ stabilă, iar marea creștere de populație este în afară. Unele dintre comune nu au nici măcar o creșă, iar copiii sunt aduși la Cluj. Noi nu avem locuri în creșe, deși am triplat numărul de locuri din 2012 încoace. Aproape în fiecare an am inaugurat câte o creșă”, a spus primarul.

Dacă școlile și grădinițele se află în subordinea Ministerului Educației, creșele de stat sunt administrate în totalitate de Primărie.

Boc vede situația de la balconul Primăriei. Dar cum o percep mămicile? Cineva a avut curiozitatea să le întrebe, pe Facebook. Unele se plâng de criterii de departajare lipsite de logică sau aberante, alte semnalează sistemul de „pile”.

„Am înscris fetița și anul trecut, și anul acesta. Ea are doi ani și o lună. Nu am făcut punctaj, că doar sunt în concediu de creștere a copilului. Acum mai am un bebe de 4 luni. Nicio șansă să intre la stat”, a scris Alina.

„Este al doilea an la rând nu am prins loc la creșa de stat, în condițiile în care suntem o familie normală, și job, și cu un singur copil. Criteriile de departajare sunt absolut fără logică. Eu locuiesc în Cluj-Napoca din anul 2008… am primit doar două puncte la departajare, pentru că am buletin de Cluj doar de acum 3 ani, de când am cumpărat un apartament aici. Practic au prioritate toți cei care s-au mutat în satele de pe lângă Cluj, dar și-au păstrat buletinele acasă la părinți, în cartierele Clujului. Încă o situație aberantă, despre care se vorbește, dar nimeni nu are curajul să o spună concret, sunt locurile acordate pe ‘pile’, cunosc cazuri concrete”, este postarea unei alte Alina.

„Sunt una din „norocoasele” mămici, care a prins loc la creșă pentru copilul său. Sunt părinte cu handicap și din acest motiv am avut un avantaj mare la punctaj încât copilul meu fost admis pe primul loc la prima opțiune. Dar sunt foarte revoltată de situația absurdă în care se află sute de mămici, care, la fel ca și mine, și-au reluat activitatea și au un singur copil, dar nu au „norocul” meu. Este absurd modul de punctare, având în vedere numărul extrem de mic de locuri disponibile. Au avut „noroc” doar cazurile sociale, familiile cu mai mulți copii, sau părinții cu handicap. Restul, dar majoritatea covârșitoare, au prins maxim 5-10 locuri admise/ creșă sau sunt pe listele kilometrice de așteptare. Este lăudabil că se incearcă includerea categoriilor speciale în societatea „normală”, dar nu prin discriminarea și aproape excluderea celorlalte categorii. Este o nevoie urgentă de ajustare a numărului de locuri disponibile la creșă la numarul real de cereri. Este o problemă urgentă la care autoritățile locale trebuie să găsească soluții”, a spus Sânziana.

„Clujul a ajuns un lux, un lux în care nu ne mai rămâne de făcut decât să dăm 1.500 de lei  pe lună la creșele private ca să putem merge și noi la muncă”, a subliniat Alexandra.

Regulamentul înscrierii în creșe (AICI) a fost aprobat, în 2018, de Consiliul Local Cluj-Napoca.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.