Dragoș Damian crede că oamenii de afaceri s-au îmbogățit din speculă și că simulează îngrijorarea pentru anul viitor

Autor  admin   în       2 years în urmã     793 Vizualizări.  

Directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, explică într-un articol din Business Magazin cum au crescut veniturile bugetare ale României, dar și ale multor antreprenori, pe fondul inflației galopante. Cifra vehiculată este de 15%.

„Asadar sa ne intelegem, din asta a crescut voiniceste PIB-ul Romaniei in primele 6 luni – inclusiv veniturile bugetare, caci, nu-i asa, PIB-ul nu este venit bugetar – din consumul de produse importate si vandute la preturi de specula, vezi si deficitul de balanta comerciala, mai mare cu cel putin 50% fata de 2021”, a scris Damian.

Directorul Terapia spune că oamenii de afaceri au câștigat foarte bine în 2022, iar grijile pentru perioada de criză care urmează sunt simulate. Damian crede că multe dintre prețuri au fost umflate artificial.

„Antreprenorul si corporatistul, din absolut toate sectoarele economice, isi freaca mainile de bucurie dupa un an de pomina, in care doar daca ai fost in hibernare nu ai minim 25% peste 2021. Bucuria este insa exprimata trist si in tacere, ca sa nu vina controalele peste tine, iscusit camuflata intr-o preocupare, ingrijorare, atentie sporita, fata de “challenge”-urile lui 2023. Si este bine ca fiecare antreprenor si corporatist sa fie ingrijorat, pentru ca daca modelul de business practicat in 2022 este cresterea cu 50%, 100%, 200% a preturilor, dand vina pe costuri, atunci mare antreprenor sau corporatist nu prea esti, vinzi acelasi lucru, aceeasi calitate, acceasi lipsa de valoare adaugata la un pret mai mare. Nu ai inovat nimic pentru a deveni mai competitiv. Dar, felicitari! A mers. Si, ca sa iritam un pic antreprenorul si corporatistul, sa subliniem inca o data ca dublarea costurilor nu are cum sa genereze crestere de preturi peste 50%, restul este SPECULA”, este de părere Damian.

Ce ne așteaptă? Un an 2023  mult mai complicat, în care profiturile nu vor fi atât de mari, iar mâna de lucru, tot mai greu de angajat.

„Asadar, 2023, diferit de 2022, gata cu revenge-buying-ul, gata cu cresterile de preturi. Cresterea, daca va exista, nu poate veni decat din proiecte de investitii, insa aici intervine pericolul deficitului de resurse: degeaba ai bani daca nu ai forta de munca sau tehnologia sau materiile prime pentru a executa investitia. Ar fi de dorit ca antreprenorii si corporatistii sa stea cu ochii pe deficitul de resurse, cea mai buna dovada fiind termenul de livrare de peste un an al limuzinelor pe care si le-au comandat ca sa sarbatoreasca anul de pomina 2022. In 2008 aveam proiecte de investitii, dar nu aveam bani. In 2022 avem bani, insa intarzie proiectele de investitii si chiar daca vor aparea, vor fi franate de deficitul de resurse umane si materiale”, a conchis directorul Terapia, Dragoș Damian.

About