Iată câtă pădure va înghiți centura metropolitană a Clujului. „Formele de relief despădurite își vor pierde din valoarea vizuală”

Societatea care întocmește proiectul centurii metropolitane a Clujului, SC EPMC Consulting SRL, a predat raportul de mediu pentru planul urbanistic zonal (PUZ) al proiectului. Concret, a indicat în 134 de pagini felul în care centura va afecta viața, pe traseul său.
Raportul poate fi consultat la Primărie sau la Agenția de Mediu până în 15 octombrie, după care urmează să primească avizul de mediu pentru PUZ.
“Demersurile sunt în grafic, vom pune documentația pe masa Ministerului Transporturilor până în 31 decembrie. Este un proiect de 500 de milioane de euro”, a spus vineri primarul Clujului, Emil Boc.
Activiștii de mediu s-au arătat îngrijorați că vor fi făcute despăduriri. Iată ce scrie în raport, cu cifre.
„În urma implementării planului, peisajul ariei de studiu este posibil să fie afectat semnificativ. Lucrările necesare propuse vor elimina o suprafață de pădure egală cu 30 ha, astfel că formele de relief despădurite își vor pierde din valoarea vizuală. O bună parte va fi înlocuită de elemente antropice formate din drumuri, parapeți metalici, parapeți interiori, ziduri de sprijin din beton și cursuri de apă regularizate. Altă parte a suprafețelor afectată de teren va fi constituită din versanți fără vegetație. Efectul este temporar, zonele fiind propuse spre renaturare formând perdele forestiere cu rolul de a diminua cantitatea de zăpadă viscolită pe traseul centurii, iar în altele de stabilizare ulterioară a versanților”.
Totuși, studiul spune așa: „se propune scoaterea din fondul forestier a unei suprafețe totale de 56,88 ha”. Din aceasta, 39,43 hectare sunt aferente fondului forestier al municipiului. Calculul suprafețelor de pădure pierdute din aceste zone este 31,86 ha din pădurea Făget, respectiv 5,69 ha din Parcul Colina.
Este o pagubă deloc de neglijat pentru pădurile Clujului. Ne dorim centură, dar plătim scump pentru ea.
S-a tot discutat despre faptul că centura are 38 de kilometri. Ei bine, ultima măsurătoare e cea mai bună: 41,8 de kilometri. La aceștia se adaugă drumurile de legătură, iar totalul trece de 61 de kilometri.
Centura intersectează și arii protejate.
- Făgetul Clujului – Valea Morii;
- Pădurea de stejar pufos de la Hoia;
- Rezervația de orbeți de la Apahida;
- Cheile Baciului.
Nu doar fondul forestier va fi afectat, ci și animalele. În Pădurea Făget sunt bursuci, vulpi, iepuri, veverițe, porci mistreți și căprioare; în pădurea Hoia mai apare și jderul. „Vor fi afectate în mod negativ moderat”, cred proiectanții.
Dorința de a proteja animalele s-a tradus prin propunerea realizării unor pasaje supraterane sau subterane care să le permită traversarea drumului.
Studiul arată că se vor lua măsuri pentru ca mașinile să nu lovească păsări sau mamifere. „Pe suprafața de teren afectată de traseu, există posibilitatea coliziunii cu păsările aflate în zbor încercând să traverseze drumul. Pe sectoare lungi, drumul este proiectat în debleu (sub cota naturală a terenului) astfel că păsările care utilizează terenurile de pe lateral pleacă de la o cotă superioară și ajung pe partea cealaltă, tot la o cotă superioară. În acest mod, menținând altitudinea în zbor, nu riscă să fie lovite de mașini (…) Îngrădirea accesului speciilor din fauna sălbatică de dimensiuni mici, medii și mari cu garduri și ziduri de beton cu înălțimea de 30 cm, întrerupte doar în zonele cu subtraversări (poduri, viaducte, podețe)”.
Peste două hectare de construcții urmează să fi expropriate și demolate. Este vorba despre unități industriale, depozite și imobile folosite în domeniile activităților terțiare, locuințe de toate tipurile.