„Dorim să vedem o fluidizare a traficului”. O clujeancă a trimis primăriei o listă întreagă cu sesizări, dar și soluții, pentru o zonă cu multe construcții propuse

O clujeancă ce dovedește un ridicat spirit civic a trimis primăriei o listă întreagă cu problemele pe care le are comunitatea în care trăiește odată cu edificarea în zonă a unor construcții. Ana Maria Bordeianu locuiește pe strada Bună Ziua, iar în zonă urmează să se construiască clădiri de birouri și o creșă.
Clujeanca atrage atenția cu privire la traficul care se va crea în zonă, implicit a poluării fonice și cu noxe provocate de autovehicule, a accesului auto spre viitoarea creșă, a aglomerației și disconfortului. Ea s-a referit și la estetica imobilelor și la dispariția parcului pentru copii și a celui pentru animalele de companie odată cu edificarea acestor clădiri. Totuși, clujeanca nu s-a rezumat doar să reclame aceste probleme, ci a venit cu propuneri pentru remedierea lor.
Iată sesizarea pe care a trimis-o primăriei:
„Buna ziua. Ma numesc Bordeianu Ana-Maria si locuiesc in Cluj Napoca, strada Buna Ziua, nr. 41 B, in imediata vecinatate/curte a Propunerilor Preliminare: P.U.Z. instituire subzona de institutii si servicii publice, subzona de activitati economice cu caracter tertiar si subzona verde cu acces public nelimitat in zona de locuinte colective – str. Buna ziua nord. Initiator: Elite Group SRL si Elaborator: Trans Form SRL.
Intelegem caracterul privat al dezvoltarilor propuse, dar vrem sa ne asiguram ca sunt luate in considerare urmatoarele observatii si sugestii ale noastre ca locuitori ai acestei zone:
1) Trafic exponential – proiectul cladirilor C1 si C2 pe parcela 2 CF 337583 va genera un trafic exponential atat din partea angajatilor spatiilor comerciale, a birourilor si spatiilor medicale, cat si a clientilor acestora. Nu exista nicio masura descrisa in documentatie care sa solutioneze aceasta problema. Dorim sa vedem o solutie pentru fluidizarea traficului pentru zona strazii Buna Ziua si a caii de acces catre Sophia Residence/Ansamblul Bonjour residence cu privire la multiplele accidente care au loc constant aproape in fiecare saptamana in imediata vecinatate a constructiei. A se lua in consideratie si zecile de sesizari de pe site-ul https://mycluj.e-primariaclujnapoca.ro/
2) Poluare cu noxe si poluare fonica – constructia cladirilor de birouri in imediata proximitate a imobilelor deja existente in Bonjour, MAO si Sophia va crea poluare fonica constanta pe durata edificarii. Nu exista solutionari a acestei probleme propuse in documentatie. Cerem informatii in acest sens. Cresterea traficului in zona va crea noxe poluante, aglomeratie si poluare fonica vecinilor din imobilele deja existente cat si pe toata strada.
Nu exista solutionari a acestei probleme propuse in documentatie. Propunem amplasarea de vegetatie care sa preia din noxe in imediata vecinatate, dar si in spatiile comunie asupra carora constructorul se afla in coprorpietate. Plantarea de extra arbusti precum in schita initiala a Bonjour Residence si arbusti aditionali acelora, ar ajuta sa preia macar o parte din poluare si o mica bariera fonica.
3) Aglomeratie si disconfort – locurile de parcare auto si velo prevazute in proiect: C1 139 auto, 109 velo, respectiv C2 17 auto, 14 velo nu acopera necesarul desfasurarii activitatilor socio-economice viitoare. Ca dovada, parcarea pietruita de la Bonjour Residence este mereu ocupata, chiar daca nu exista birouri in zona pe moment. Aparitia subzonelor cu activitati economice cu caracter tertiar va impune necesitatea cresterii numarului de locuri de parcare. Propunem crearea unei zone de parking stradal eficient sau gasirea unei solutii realiste in acest sens si nu doar continuarea proiectului in baza unor asumtii care arata bine din pacate doar in scris, dar nu satisfac nevoile reale ale zonei.
4) Lipsa detaliilor lucrarilor – nu exista informatii cu privire la durata lucrarilor de executie ale imobilelor. Dorim sa vedem termenul efectiv de executie macar cu aproximare ca sa intelegem inpactul constructiilor asupra zonei, traficului etc.
5) Siguranta cetatenilor – nu exista o descriere a metodelor de prevenire a accidentelor pe parcursul executiei lucrarilor, avand in vedere numarul mare de vecini din centrul de cartier Bonjour-Sophia Residence-MAO. Dorim sa vedem propuneri din partea initiatorilor pentru asigurarea bunului trai si al sigurantei vecinilor.
6 ) Acces auto – acesul auto la parcela 1 CF 255683 unde va fi amplasata viitoarea cresa este deficitar, drumul existent este doar pietruit si foarte dificil de traversat cu autovehiculul.
Lipsa conectivitatii strazii Buna Ziua cu strazile adiacente cartierului Andrei Muresanu ridica din nou probleme de trafic. Propunem conectarea strazilor Wolfgang Amadeus Mozart si Nicolae Draganu, asfaltarea si asigurarea sigurantei pietonilor.
De asemenea, pe partea de nord – avand sesizate atatea accidente atat in presa cat si aduse la cunostinta primariei – ar fi necesara semaforizarea/construirea unui sens giratoriu sau orice alta solutie care sa asigure accesul auto facil al locuitorilor zonei, nu doar din ansamblurile mentionate cat pe intreaga strada Buna Ziua si a cartierului in orele de varf in care oamenii ar ajunge sau parasi birourile deoarece realist vorbind pot fi create mari ambuteaje si locuitorii zone să ramana blocati in trafic pentru mult timp.
Va rugam asigurarea conectarii acestor strazi cu cartierul Andrei Muresanu inaintea inceperii constructiei in asa fel incat locuitorii blocurilor din imediata vecinatate a constructiei: Sophia, Bonjour Residence si MAO sa aiba accesul asigurat in curti prin partea de vest a zonei. De asemenea cine va suporta costurile traficului public nelimitat pe strazile private date in folos public care momentan au fost asfaltate de catre constructor si proprietarii din zona? Cum ne asiguram ca nu vom plati cei care locuim in aceste blocuri pentru uzura adusa de traficul aditional si distrugerea strazilor?
7) Disparitia zonelor de servitute a comunitatii – aparitia noilor cladiri de birouri aduce cu sine eliminarea parcului de copii si a parcului pentru animale de companie de pe parcela 2. Aceste 2 zone au adus foarte multe beneficii pe parcursul anilor intregii comunitati din ansamblurile rezidentiale. Propunem modificarea planurilor de edificare astfel incat 1 parc pentru copii si 1 parc pentru animale sa fie inclus pe parcela 2. Toate acestea in concordanta cu interesul primariei pentru spatii verzi.
8) Aspectul estetic – dorim sa atragem atentia asupra aspectului estetic general, odata cu aparitia noilor cladiri, dorim sa vedem imbunatatirea esteticii zonei, in concordanta cu design-ul si functia noilor imobile. Multumim frumos pentru faptul ca luati in considerare cele expuse mai sus si va multumim pentru grija pe care ne-o oferiti ca cetateni ai acestui oras si locuitori ai zonei, recent dezvoltate sub atentia si aprobarea Primariei Cluj-Napoca si a Consiliului Judetean Cluj”.
Reclamația a fost trimisă pe mycluj.e-primariaclujnapoca.ro în 30 decembrie, iar reprezentanții administrației au transmis că se află în lucru.
Sursa foto: Google Maps