Doi clujeni propuși pentru CCR: ce ar schimba Cristi Danileț la Curtea Constituțională. „Ceea ce spun judecătorii CCR este literă – atenție – nu de lege, ci de Constituție”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã  

Judecătorul clujean Cristi Danileț va fi audiat miercuri, în comisia juridică din Parlamentul României. El este propus de USR pentru poziția de judecător la Curtea Constituțională; PSD l-a propus pentru această funcţie pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, iar AUR – pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop. Culmea, Bogdan Licu a recunoscut că l-a plagiat pe Danileț și a cerut retragerea titlului de doctor.

Poziția din CCR devine vacantă pe 10 iunie, când va expira mandatul lui Valer Dorneanu. În urma audierilor de miercuri, Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie, iar votul final se va da pe 3 mai.

Într-un interviu pentru TVR Cluj, Cristi Danileț spune ce ar schimba la deciziile CCR, dacă va fi votat.

Am constatat că deciziile Curții Constituționale nu sunt pe înțelesul oamenilor. Și atunci, în primul rând, aș face comunicate de presă prin care să explicitez pentru toată lumea de ce anume s-a dat o decizie într-un sens sau în alt sens. Să nu uităm că până la urmă Curtea este singurul organism oficial al statului care interpretează Constituția țării. Și în al doilea rând aș face pronunțarea soluției deodată cu motivarea. Astăzi avem o sincopă de câteva săptămâni între momentul în care se dă o decizie a CCR până în momentul în care ea se motivează, ceea ce crește nivelul speculațiilor, în special în presă și a analiștilor politici, și de asemenea creează o tendință de subminare a autorității Curții Constituționale. Am văzut cum se practică la alte curți constituționale, am văzut cum se practică la Curtea europeană a drepturilor omului, am văzut cum se practică la Curtea de justiție a Uniunii europene: în momentul când se dă soluția, se dă și motivarea, însoțită de un rezumat pentru toată lumea. Deci cred că, până la urmă, judecătorii CCR pot face mult pentru creșterea autorității Curții, pentru legitimarea ei, pentru creșterea încrederii populației.

Și acum trebuie să fim extrem de realiști. Dacă poporul nu acceptă o Constituție, degeaba o avem. Or în România avem o mare problemă cu înțelegerea Constituției, cunoașterea Constituției. Foarte mulți militează, am văzut, de-a lungul anilor, pentru schimbarea Constituției. Eu nu militez pentru schimbarea Constituției, cred că avem o Constituție foarte bună, dar avem probleme la aplicarea ei, avem probleme la interpretarea ei. Judecătorii CCR – insist aici – reprezintă singura autoritate a țării care interpretează în mod oficial Constituția țării, astfel încât tot ceea ce spun ei este literă – atenție – nu de lege, ci de Constituție. De aceea cuvintele lor, motivarea lor trebuie să fie extrem de pătrunzătoare și îmbrăcată de autoritate. Chiar cred mult că o altfel de Curte Constituțională sau noi membri în Curtea Constituțională pot crește legitimitatea acestei instituții extrem de importante în statul de drept”, a spus Danileț.

Judecător la Tribunalul Cluj, Danileț este suspendat din funcție. În emisiunea de la TVR, clujeanul a explicat care este situația sa în acest moment: “Curtea Supremă nu s-a pronunțat încă, deci mă bucur de prezumția de nevinovăție. Hotărârea de sancționare a CSM nu este definitivă, aștept o hotărâre definitivă din partea Curții Supreme. (…) Am încredere în justiție. Pentru două filmulețe pe TikTok nu poți să dai afară un magistrat”.

Tot în iunie expiră mandatele a încă doi judecători de la CCR, a Monei Pivniceru și a clujeanului Daniel Morar, ex-DNA. Nominalizarea pe locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat, în timp ce pentru locul lui Daniel Morar urmează să facă o propunere preşedintele României.

Pe locul Monei Pivniceru, PNL o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR, pe avocatul clujean Péter Eckstein-Kovács, fost senator UDMR și fost consilier prezidențial în administrația Băsescu. “Cred că am experiența necesară ca, dacă ajung acolo, să fac față cu brio. (…) Voi candida pentru locul din Senat, unde mi-am petrecut o bună parte din viață, 12 ani, și tot în Comisia juridică. Adică joc pe teren propriu, ca să zic așa. Nu am nicio emoție. Vă spun cum văd eu acest post la CCR: acolo ești parte a unei echipe, ai un vot din nouă. Cred că legea CCR, care este din 1992, deja și-a arătat punctele vulnerabile, dar cred că este în sarcina Parlamentului României, unica autoritate legislativă, să o modifice, dacă crede de cuviință”, a spus Eckstein-Kovacs, tot la TVR Cluj. Acesta a menționat că, din informațiile sale, foștii colegi din UDMR nu îl vor vota.

Deși sunt propuși de USR, niciunul dintre cei doi candidați propuși nu face parte din partid.

About