Doar 6%? Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic, potrivit datelor recensământului din 2022

Autor  Sorin Tolan   în       1 year în urmã     1833 Vizualizări.  

Numărul cetățenilor maghiari a scăzut dramatic de la recensământul din 2011 și până la cel din 2022.

Conform rezultatelor, 1.002.200 de persoane s-au declarat maghiari, ceea ce înseamnă că minoritatea maghiară reprezintă 6% din populaţia care a răspuns la această întrebare. La ultimul recensământ din 2011, 1.227.623 de persoane s-au declarat maghiari.

Fostul președinte al UDMR, Marko Bela, și actualul, Kelemen Hunor, au comentat în presa de limba maghiară acest rezultat surprinzător. Dacă Marko a dat vina pe acordarea cetățeniei ungare locuitorilor din Transilvania, Kelemen a deturnat atenția și a căutat maghiari printre cei 2,5 de milioane de oameni care nu și-au declarat naționalitatea. 

DECLARAȚIE

„Mult mai mulți oameni au plecat (din România n.r.) decât înainte, iar la aceasta a contribuit și instituția dublei cetățenie, adică dobândirea cetățeniei maghiare, ceea ce a ușurat mult emigrarea. Desigur, ne dorim o Uniune Europeană și o relație româno-maghiară în care să te poți mișca înainte și înapoi. Dar dacă această mișcare este în mare parte unidirecțională, exact acolo ajungem unde suntem acum.”

Marko Bela, fost președinte UDMR

Cel care a decis să acorde cetățenie etnicilor maghiari din Bazinul Carpatic, inclusiv din Transilvania, a fost Viktor Orban, care este neîntrerupt premierul Ungariei din 2010.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor crede că populația maghiară a rămas “cu mult peste un milion”.

DECLARAȚIE

„Suntem peste un milion de oameni şi nu putem vorbi de o scădere de aproximativ 250.000, deoarece aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, prin urmare legea numerelor mari se aplică şi aici. Cred că suntem cu mult peste un milion”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, președintele UDMR

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a subliniat că rata şi proporţia declinului demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut în total cu peste 620.000 de persoane, faţă de primul recensământ din 1992, de după Revoluţie. “Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”, susțin reprezentanții AMT, formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.