Doar 12 din 27 de consilieri locali au respectat legea care îi obligă să-și facă raportul de activitate

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     493 Vizualizări.  

Consiliul Civic Local Cluj-Napoca organizează o dezbatere cetățenească extinsă cu prilejul încheierii mandatelor de consilier din perioada 2020-2024. Evenimentul este programat în 23 septembrie. Mandatele de consilier local încetează la finalul acestei luni.

Anterior, Consiliul Civic Local a analizat prestația consilierilor de drept. A fost elaborat și un raport, care scoate în evidență atât aspectele pozitive, cât și deficiențele în activitatea publică a celor 27 de consilieri locali ai municipiului Cluj-Napoca.

Unul dintre principalele aspecte urmărite a fost depunerea rapoartelor de activitate, obligatorii conform Codului Administrativ, articolul 225, alin. (2). În acest sens, s-a constatat că doar 12 consilieri au respectat această prevedere, depunând raportul de activitate pentru anul 2021. De asemenea, s-a remarcat că doar unul dintre cei doi viceprimari, Olah Emese, și-a depus raportul. Viceprimarul Dan Ștefan Tarcea nu a depus niciodată un raport de activitate, deși se află la al treilea mandat.

Raportul a mai scos în evidență lipsa de transparență în ceea ce privește prezența consilierilor la comisiile de specialitate și organizarea acestor comisii. „Pe site-ul primăriei nu există rapoartele comisiilor de specialitate și nici lista prezențelor consilierilor la aceste comisii”, se arată în raport. Acest lucru a condus la solicitări oficiale prin Legea 544/2001 pentru obținerea acestor informații, însă răspunsurile primite au fost incomplete.

În ceea ce privește activitatea în plenul Consiliului Local, raportul notează că unii consilieri nu au avut nicio intervenție publică în timpul ședințelor. Printre aceștia se numără Fugel Edina, Ibranyi Flavia și alții. Pe de altă parte, cei mai activi consilieri în plen au fost Anca Ciubăncan și Adriana Cristian, fiecare având câte 38 – 39 de intervenții.

De asemenea, Consiliul Civic Local a monitorizat și proiectele inițiate de consilieri. A fost remarcat faptul că multe dintre acestea s-au limitat la reglementări privind proprietăți imobiliare și că au existat foarte puține inițiative care să adreseze direct problemele cetățenilor.

„Propunerile preluate de consilieri de la cetățeni nu au ajuns în stadiu de hotărâri de consiliu local”, se menționează în raport, sugerând astfel că rolul majorității consilierilor nu a fost orientat către soluționarea problemelor comunității.

Raportul face parte dintr-o monitorizare continuă a activității Consiliului Local și este realizat cu scopul de a oferi sugestii și soluții în beneficiul cetățenilor clujeni.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.