Dispută Tișe – Salanță, în comisia de urbanism. Politician vs specialist: cine credeți că a câștigat?

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2774 Vizualizări.  

Dispută interesantă, astăzi, în comisia de urbanism a Consiliului județean. Președintele Alin Tișe, pe de o parte, arhitectul șef Claudiu Salanță, pe cealaltă. Cine a avut câștig de cauză? Hai să înțelegem motivele disputei și apoi revenim la ceartă.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă cei care doresc să construiască orice – o casă sau un ansamblu imobiliar – este lipsa predictibilității. Deși, teoretic, există un plan urbanistic general și un regulament de urbanism, iar lucrurile ar trebui să fie simple. Doar că urbanismul nu este matematică, iar de asta s-a prins și politicul. Iar politicul poate să adauge etaje ori să le reteze, să închidă ochii dacă drumurile nu au lățimea necesară și dacă lipsesc trotuarele, să ceară creșe, grădinițe, diverse alte dotări pe banii investitorului. De aceea, investitorii și arhitecții lor caută ghidaj. 

De anul acesta, Alin Tișe a luat modelul Emil Boc. Conduce ședințele comisiei de urbanism a județului, chiar dacă legea spune că doar prin excepție ar trebui să o facă. Potrivit legii, cârma trebuie să fie la specialist, adică la arhitectul șef. Potrivit legii, singurul responsabil de emiterea documentelor este arhitectul șef. El semnează, el răspunde în fața legii, el este chemat la tribunal. Președintele vorbește, că nu îl doare gura, iar specialiștii din comisie au rol consultativ, dau o mână de ajutor voluntar.

Să revenim la cazul particular. Era vorba despre un proiect de două case în satul Sălicea, comuna Ciurila. Azi, Tișe s-a arătat nemulțumit că un investitor a venit în audiență la arhitectul șef înainte de a se prezenta în comisie. Omul avea nevoie de un sfat, iar președintele CJ s-a arătat deranjat că nu a fost implicat. “Nu le dați sfaturi înainte să vină la comisie, recomadările dumneavoastră pot fi infirmate de membrii comisiei”, a spus Tișe. Iar Salanță s-a apărat, spunând că este rolul și rostul său să îi consilieze pe oameni. După două-trei minute de replici, cei doi s-au calmat. 

La final știți ce s-a întâmplat, da? Membrii comisiei au spus același lucru ca arhitectul șef, la audiență.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.