Dispută în Consiliul Local despre centură. Emil Boc, acuzat că ascunde adevărata cauză a eșecului licitației
Prima licitație pentru centura metropolitană a eșuat, este în curs de lansare cea de-a doua. Media9 v-a spus care sunt diferențele între cele două proceduri: prețul a crescut cu 14,8%, iar cele două tronsoane s-au contopit, va exista un singur executant cap-coadă.
Primarul Emil Boc a explicat astăzi, în ședința de Consiliu Local, că problema este cea de complexitate. Altfel spus, fug constructorii de proiectul acesta cu multe tuneluri, poduri, podețe. „Firmele preferă să lucreze la șes, unde să nu aibă nici viaducte, nici tuneluri, nici pasaje supraterane, nici alte lucruri, inele și noduri de legătură, pentru că e mai simplu să construiești”, a afirmat primarul.
Consilierul local Călin Groza crede însă că Emil Boc spune una și arată alta. Altfel spus, că nu complexitatea ar fi fost de vină, ci suma de bani prea mică pusă la bătaie.
„Administrația a adus în fața Consiliului local o propunere de actualizare a indicatorilor tehnico-economici justificată de creșterea de prețuri din februarie 2022-martie 2023, deși indicatorii au fost aprobați prin HG în octombrie 2022, cu mult timp după începerea crizei generată de războiul din Ucraina.Dacă principala problemă identificată e complexitatea proiectului, atunci comasarea celor două proiecte nu va crește suplimentar complexitatea proiectului? Asta arată ca problema nu e complexitatea, ci atractivitatea proiectului pentru constructori”, a spus Groza.
În discuție a intrat și Silviu Tegzeșiu, proiectantul principal al centurii, care i-a dat dreptate lui Groza. Că sunt peste 3.000 de articole care trebuie calculate în prețul propus de firmele ce doresc să participe la licitație. Asta înseamnă că se supun la un risc ca banii pe care urmează să îi primească să nu fie suficienți.
„Pentru a evita repetarea unei astfel de situații, am solicitat primarului să vină în fața Consiliului local cu o analiză de risc a proiectului Centurii Metropolitane care este vital pentru orașul nostru”, a afirmat Groza.
Emil Boc a replicat cu faptul că centura metropolitană a Clujului ar fi avut un program accelerat dacă se afla în PNRR. Că centura era acolo, lucru recunoscut de fostul ministru USR Cristian Ghinea, și apoi a fost scoasă, fapt atribuit altui ministru USR, Cătălin Drulă. „Noi n-am stat să ne plângem toată ziua, am mers mai departe”.
Proiectul este în verificare la ANAP și urmează să fie promovat pe platforma de licitații publice.