Discuții aprinse în ședința Comisiei de urbanism. Arhitectul șef al județului Cluj: „Doamna colegă, faceți ce scrie în lege”
Cel de-al 13-lea proiect de pe ordinea de zi a ședinței de joi, 18 mai, care a fost și ultimul, a stârnit discuții foarte aprinse în Comisia de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.
Al 13-lea proiect de pe OZ n-avea nimic din ingredientele unor controverse la începutul prezentării sale. Nu tu zeci de imobile pe o suprafață mică, nu tu blocuri cu 5-6-7 etaje în vreun sat din zona metropolitană, nu tu „cartier chinezesc”, deseori reclamat de Alin Tișe.
2.400
de metri pătrați este suprafața destinată investiției din Chinteni.
Proiectul respectiv prevedea elaborarea unui PUD (plan urbanistic de detaliu) pentru construcția unei singure locuințe unifamiliale, pe o suprafață de 2.400 de metri pătrați, pe strada Munții Oașului din localitatea Chinteni. Proiectantul acestei lucrări este biroul de arhitectură Apsidon, iar beneficarii investiției sunt clujenii Daniela Lucreția și Dan Ștefan Orzac.
Întrebarea arhitectului șef al județului
Prezentarea în ședința CTATU de joi, 18 mai, a fost făcută de arh. urb. Cristina Bercea.
Nici bine nu și-a terminat de prezentat proiectul, că arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a întrebat, intrigat: „De ce beneficiarul investiției își dorește o casă situată în mijlocul unei parcele foarte generoase, de 2.4oo de metri pătrați?”.
Reprezentanta biroului de proiectare, Cristina Bercea, a bâjbâit un răspuns, spunând că nici ea nu știe de ce și că beneficiarul încă nu s-a hotărât unde să poziționeze casa pe parcelă.
Arhitectul Vlad Negru, membru în CTATU, a intervenit în dezbateri și a spus că, în această situație, proiectantul va trebui să revină într-o altă ședință a Comisiei de urbanism, atunci când beneficiarul va ști clar unde vrea să-și poziționeze locuința pe parcelă.
Alin, împăciuitorul
Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei de urbanism, a intervenit împăciuitor, încercând să găsească o soluție pentru beneficiar:
„Domnu’ Salanță, doamna arhitect a pus casa în mijloc și tot nu e bine. Ce facem cu doamna, cum o ajutăm?”, s-a interesat președintele Consiliului Județean Cluj.
DECLARAȚIE
„Doamna arhitect zice că nu știe cum s-o poziționeze… Mă scuzați, domnule președinte, ca idee eu înțeleg dorințele beneficiarului, dar rolul dumneaei este să-i spună: <Nu putem să venim într-o Comisie tehnică de urbanism, ca specialist RUR – (Registrul Urbaniștilor din România – n.r.), și să așteptăm să ne spună proprietarul unde își pune casa>. Lucrurile ăstea ar fi trebuit discutate până să se ajungă în comisie. Adică să vină cu două propuneri, <aici sau aici punem casa>, comisia analizează și spune <da> sau <nu>. Dar nu putem să discutăm în comisie <că așteptăm, cândva, când se hotărăște proprietarul unde își pune casa>. Haideți când e gata!”.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță
„Să nu deranjeze pe nimeni, cred că de asta a pus casa în mijlocul parcelei. Doamnă, nu mai puneți casa în mijloc, să nu mai avem atâtea probleme”, a încercat un răspuns și o mediere Alin Tișe.
Dintr-o casă pe parcelă, se fac trei
Arhitectul șef al județului a intervenit și a transmis bănuiala sa cu privire la acest proiect. Și anume că proprietarul și-ar fi poziționat locuința în mijlocul parcelei în mod voit, ca după ședința din comisie să mai adauge o locuință în stânga și una în dreapta casei. Iar la final, acest proiect să aibe nu una, ci trei case.
„Mie asta îmi dă senzația, că pe parcela asta de 2.400 de metri pătrați vor apărea trei case, nu una”, a explicat Claudiu Salanță.
„Acuma, dacă îndeplinesc condițiile legale, pot fi și trei”, a spus Alin Tișe.
„Nu ne deranjează asta, dar să spună”, a concluzionat arhitectul șef al județului Cluj.
Arh. Cristina Bercea a spus că va muta locuința „mai la nord”.
Discuțiile au continuat și s-au referit la drumul din proiect, arhitectul șef sugerându-i proiectantului să-l lărgească, iar pentru asta i-a recomandat să ia legătura cu vecinii acestei proprietăți.
Zidul din proiectul Chinteni
Recomandarea arhitectului șef s-a izbit ca de un zid.
„Mă îndoiesc că vom putea obține acordul acestor persoane. Nu știu dacă beneficiarii știu cine sunt acei oameni (vecinii acestei proprietăți – n.r.)”, a răspuns arh. Cristina Bercea.
„Toată lumea se cunoaște cu toată lumea în Chinteni. La nivelul comunei există un cadastru general făcut, încât se știe cine sunt proprietarii. Cadastrul e actualizat”, a explicat Claudiu Salanță.
Ei, și a venit întrebarea primordială din dezbaterea acestui proiect, din partea arh. urb. Cristina Bercea, care a scos la iveală faptul că ori nu e destul de pregătită și are lacune în domeniul pe care îl practică, ori că a fost într-o zi proastă.
„Doamna colegă, faceți ce scrie în lege”
„Deci trebuie să obținem acordul lor? Sau ce, concret?”, a întrebat Cristina Bercea.
„Doamna colegă, sunteți specialist atestat RUR. Faceți ce scrie în lege”, i-a transmis arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.
După care s-a lăsat liniștea în ședința Comisiei de urbanism. Timp de aproape un minut, măsurat pe ceas, n-a mai intervenit nimeni din comisie.
Apoi Alin Tișe, amintindu-și, probabil, că el prezidează ședințele Comisiei de urbanism, a propus un aviz nefavorabil pentru acest proiect. Tișe i-a mai cerut proiectantului să modifice proiectul conform recomandărilor și să revină într-o viitoare ședință a Comisiei de urbanism.
Proiectul a fost respins cu 6 voturi.