Direcția pro-europeană a Clujului trece și pe la tomberoane
Clujul se preface de ceva vreme că realizează colectare selectivă a deșeurilor. Știm bine că nu este așa. Te duci în spatele primului bloc care îți iese în cale și te convingi. Orice ar face omul de acasă, deocamdată firmele de salubritate nu adună gunoiul selectiv. E un cerc vicios din care Primăria dorește să iasă. Cel puțin formal.
Municipalitatea a lansat în consultare publică modificarea regulamentului de salubrizare. Este în întârziere. Ar fi trebuit, potrivit OUG 74/2018, care completează legea 211/2011, să adopte deja o Hotărâre de Consiliu Local privind măsurile de reciclare a deșeurilor. Data limită a fost 30 noiembrie.
Potrivit ordonanței, de la 1 ianuarie 2019, are obligația să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă; să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare a minimum 50% din masa totală de deșeuri generată cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă; să includă în contractele cu firmele de salubrizare indicatori de performanță privind reciclarea și penalități pentru nerealizarea lor ș.a.m.d. Sunt multe prevederi europene, pe care Clujul probabil nu le va putea îndeplini în următorii ani decât dacă se va trece la amenzi dure. Iar legea prevede amenzi dure, care însă nu se dau.
Etapa consultării publice are loc în perioada 18 decembrie 2018 – 8 ianuarie 2019. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email consultarepublica@primariaclujnapoca.ro.