Din mare consumatoare de energie electrică, o mare companie din județul Cluj devine producătoare de energie verde

Autor  admin   în       10 luni în urmã  

Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” au finalizat un nou proiect din fonduri europene destinat extinderii producției de energie verde din resurse regenerabile.

6

centrale electrice fotovoltaice au fost construite de CJ Cluj și Compania de Apă „Someș” din fonduri europene.

Proiectul recent finalizat a vizat proiectarea și construirea a șase centrale electrice, respectiv parcuri fotovoltaice, în cadrul unor obiective de infrastructură edilitară din județele Cluj și Sălaj, administrate de operatorul regional aflat sub autoritatea Consiliului Județean.

DECLARAȚIE

„Am reușit să finalizăm, cu succes, o nouă investiție din fonduri europene, care va permite reducerea semnificativă a consumului energetic din surse convenționale, poluante. Prin construirea acestor centrale electrice fotovoltaice, cu o putere totală instalată de peste 3,2 megawați, urmărim să acoperim, în mare măsură, cheltuielile operaționale cu funcționarea acestor mari consumatori, reducând în același timp amprenta de carbon şi impactul asupra mediului”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Astfel, prin contractul Instalare centrală electrică fotovoltaică”, s-a reușit instalarea de centrale fotovoltaice în următoarele locații:

  1. Stația de Epurare Cluj-Napoca – putere instalată: 842,16 kWp
  2. Uzina de Apă sursa Florești – putere instalată: 842,16 kWp
  3. Stația de Captare – Tratare Bologa – putere instalată: 421,08 kWp
  4. Stația de Epurare Dej – putere instalată: 356,95 kWp
  5. Stația de Epurare Gherla – putere instalată: 334,40 kWp
  6. Stația de Epurare Zalău – putere instalată: 421,08 kWp

23.412.104,98

de lei (inclusiv TVA) este valoarea totală a contractului. 

Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 23.412.104,98 lei, TVA inclus, din care 94% au reprezentat fonduri publice nerambursabile, respectiv Fondul de Coeziune – 85% şi bugetul de stat – 15%.

Compania de Apă „Someș” utilizează extensiv și alte modalități de producere a energiei verzi, regenerabile. Concret, alături de microhidrocentrala de la Tarnița, în cel mai scurt timp va fi dată în funcțiune o altă  facilitate de acest fel, aflată momentan în construcție la Stația de tratare a apei de la Gilău. De asemenea, în cadrul stațiilor de epurare administrate, operatorul de apă a reușit producerea de energie electrică și termică prin valorificarea biogazului rezultat din fermentarea nămolurilor de epurare.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.