Diferit a renunțat definitiv la podul pe care îl construia. Ce urmează

Noul pod Porțelanului mai așteaptă mult și bine. Din vina cui? În special, din cea a Primăriei. Așa cum se știe, pe un mal al Someșului s-a găsit un zăcământ de sare. Primăria comandase un studiu geotehnic fix pe celălalt mal, ca să facă economie. Aceasta este poate cea mai clară dovadă că și municipalitatea face lucruri de mântuială.
Licitația pentru execuția acestui pod și pentru reabilitarea celui vechi a fost câștigată de Diferit SRL. Firma clujeană a terminat prima parte a proiectului, însă și aici sunt probleme. Sursele noastre spun că, la recepția de la finele anului trecut a podului vechi, Primăria a fost nemulțumită de parapeți și a cerut remedieri.
Ce se întâmplă mai departe? Diferit a anunțat clar că nu va continua lucrările. Urmează să se treacă la rezilierea contractului. De văzut câți bani va încasa Diferit, pentru efortul de până acum. Suma totală ofertată de societate, pentru ambele obiective, a fost de 5,7 milioane de lei, plus TVA. Evident, cea mai mare parte a sumei era destinată podului nou.
Primăria trebuie acum să facă o expertiză și mai trebuie să găsească o soluție tehnică pentru a se construi în zona zăcământului de sare. Lucruri care presupun cheltuieli suplimentare semnificative. Ne așteptăm ca municipalitatea să nu renunțe pur și simplu la proiect și să rămână între Iris și Piața 1 Mai cu un pod pe o bandă de circulație auto, pe care se trece alternativ.
Lungimea podului nou urma să fie de 62 metri și erau prevăzute trei deschideri. Secțiunea transversală a podului trebuia să aibă 10,8m (7,8m lățime carosabilă, 2×1,2m lățime trotuare de acces și intervenție; doi parapeți de 0,3m).