Diferența dintre viață și moarte. Cum poți salva viața unui om fără să ai cunoștințe medicale FOTO & VIDEO

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     868 Vizualizări.  

Administrația locală a instalat cinci defibrilatoare cu acces public în municipiul Cluj-Napoca. Cele cinci echipamente medicale vitale în cazul unui infarct miocardic au fost instalate după un proiect al unui ONG clujean, care a fost selectat în urma procesului de bugetare participativă desfășurat de Primăria Cluj-Napoca.
Bugetarea participativă este un proces deschis, incluziv şi transparent, prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.
Cei care au pus la cale acest proiect sunt Alexandru Luchian și Andrei Mureșan, doi clujeni care fac parte dintr-un ONG, „Bunul samaritean”. Ei au fost prezenți într-o emisiune a TVR Cluj și au explicat de unde le-a venit ideea.
De la stânga la dreapta: Andrei Mureșan, Horia Simu (directorul Serviciului de Ambulanță Cluj), Alexandru Luchian și realizatorul emisiunii, Ionel Lespuc. Foto: captură TVR Cluj.
Au costat doar 13.000 de lei
Cele cinci echipamente medicale au costat doar 13.000 de lei și au fost instalate în zone foarte circulate din Cluj. Prezentarea a fost făcută, marți, de către primarul Emil Boc, și de către doi medici de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, dr. Mihai Bucur și dr. Simon Robert, care au fost implicați în acest proiect.
 Simularea a fost făcută la BTarena, unul dintre cele cinci locuri în care au fost instalate defibrilatoarele.
Cei de la ISU Cluj au făcut și o simulare care poate fi vizionată AICI

DECLARAȚIE

Acest aparat este foarte ușor de folosit și este destinat persoanelor care n-au o pregătire medicală de specialitate. El face diferența între viață și moarte. O persoană care este resuscitată cu acest aparat are șanse duble de supraviețuire față de o persoană care nu are acces la defibrilator.

Aparatul este destinat oricărui trecător care trece pe stradă, care vede o persoană căzută și care nu reacționează. Aparatul îi poate reporni inima în cazul în care inima este oprită. Acest echipament te ajută, îți spune ce să faci și-i dublează persoanei șansele de supraviețuire. Și asta până vine echipa medicală de pe ambulanță.

dr. Mihai Bucur (foto jos), ISU Cluj. 

Potrivit șefului ISU Cluj, general de brigadă Ion Moldovan (foto jos, alături de Emil Boc), defibrilatoarele vor fi monitorizate de către dispecerat și, din două în două zile, vor fi controlate cu ajutorul Poliției locale Cluj-Napoca.
Unde sunt amplasate cele cinci defibrilatoare
„Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, a instalat 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș: Baza sportivă „La Terenuri”, Baza sportivă Gheorgheni, BTArena, Cinematograful Dacia și Cinematograful Mărăști.
Chiar acum, medici SMURD realizează o demonstrație în direct pentru a-i instrui pe angajații primăriei cum trebuie să folosească aceste aparate.
De asemenea, defibrilatoarele oferă instrucțiuni vocale pentru cei fără cunoștințe medicale”,
se arată pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc.
În prezent, în Cluj, pe lângă cele cinci defibrilatoare, mai sunt montate două: unul la gară, celălalt lângă restaurantul Chios din Parcul Central.
Cele șapte aparate sunt funcționale, potrivit autorităților locale, începând de astăzi, 27 septembrie. În viitorul apropiat, se vor mai monta alte două defibrilatoare: unul în Piața Unirii, celălalt în Piața Mihai Viteazu.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.