Dezvoltator imobiliar: “Să ai o casă pe Brâncuși, după noul PUG, este ca și cum ai fi câștigat la loto”
Unii dintre clujeni au înțeles, alții încă nu. Blocurile care apar între case, în baza noului plan urbanistic general (PUG), sunt legale; de fapt, sunt cerute chiar de acest plan.
Nu este treaba noastră să dăm verdicte. PUG-ul a avut în vedere nevoia de spații noi de construcție și a stabilit zonele unde casele vechi, care nu sunt monumente istorice, trebuie să facă loc unor edificii mai impozante. Sigur că asta îi deranjează pe locuitorii care nu vor să se mute de acolo, însă le vine mănușă celor dispuși să vândă. Haideți să vedem exact cum stau lucrurile.
Săptămâna aceasta, invitatul emisiunii Real Estate Agenda, produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9, a fost Ovidiu Moldovan, unul dintre patronii companiei Digger Contractors s.r.l. Moldovan a construit blocuri pe strada Brâncuși, beneficiind fix de această prevedere a PUG-ului intrat în vigoare acum opt ani. “Să ai o casă pe Brâncuși, după noul PUG, este ca și cum ai fi câștigat la loto”, a spus Moldovan, la Real Estate Agenda. Situația este la fel și pe Traian, Decebal, Calea Mănăștur, strada București/zona Abator etc.
“În locul unei case, un beneficiar primește mai multe apartamente. Noi am demolat cinci case pe Brâncuși, iar patru dintre ele erau de prin 1960. Dacă nu era zonă de regenerare urbană, ar fi primit probabil 15% din prețul pe care l-am plătit noi”, a detaliat omul de afaceri.
Dezvoltatorul a povestit cum a decurs negocierea cu unul dintre proprietari, medic în Ungaria: “Mi-a zis nu vând, casa este un simbol, părinții mei au locuit acolo. I-am făcut o ofertă, exact cât îi propusesem și unui vecin. Omul s-a blocat. Mi-a spus «Eu sunt doctor în Ungaria, mâine sunt de gardă. Dacă ajung vineri la Cluj e bine?».”
În opinia lui Ovidiu Moldovan, majoritatea vecinilor care se plâng în zonele de regenerare și fac reclamații “sunt cei care nu și-au obținut prețul corect; au cerut exagerat de mult și este un șantaj”.