Dezinfectăm în spitale după miros, spune Emanuel Ungureanu. „Cred că ăsta e bun”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     711 Vizualizări.  

Deputatul Emanuel Ungureanu a subliniat astăzi că România are puține laboratoare care să facă probe pentru dezinfectanți și că se ajunge la combaterea infecțiilor nosocomiale după miros. Unii ar spune „după ureche”.

„Nu poți să combați infecțiile nosocomiale fără laboratoare. Gândiți-vă că o infirmieră deschide capacul de la un recipient cu biocid și după miros presupune ea dacă e eficient sau nu.

Dacă e un miros înțepător, zice <<Cred că ăsta e bun>>, nu are nicio altă formă să determine dacă este eficient sau nu. Dacă nu miroase destul de bine, merge și spune la manager <<S-ar putea ca ăsta să fie diluat>>. Gândiți-vă că avem puține laboratoare la nivel național care să facă probe”, a afirmat deputatul USR la Europa FM.

Avizarea produselor biocide este printre cele mai importante etape din întregul proces de limitare şi combatere a infecţiilor asociate actului medical (IAAM), sau nosocomiale, cum sunt mai cunoscute, deoarece „experţi” în domeniu din cadrul Comisiei Naţionale pentru Produse Biocide (denumită în continuare CNPB), aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, certifică şi ne asigură de eficacitatea substanţelor biocide în baza unor rapoarte de testări prezentate de distribuitori/ producători, efectuate în laboratoare de testare acreditate şi în acord cu standardele europene actualizate. Cel puţin teoretic, aceasta este responsabilitatea principală a CNPB.

În practică, lucrurile stau total diferit dacă este să luăm în considerare că multe dintre avizele BIO ale produselor biocide sunt emise cu greşeli, iar valabilitatea lor este prelungită pe baza unor teste de eficacitate care nu sunt în concordanţă cu SR EN 14885/2016 şi actualizările ulterioare ale acestuia, fapt care dovedeşte că CNPB nu este racordat la actualizările europene în materie.

Practic testările multor produse biocide sunt rescrise şi acceptate de CNPB în procesul de avizare/ reavizare pentru punerea pe piaţa naţională, după vechile metode standard de testare. Această practică conduce în final la aplicarea unor proceduri de dezinfecţie în unităţile sanitare cu substanţe biocide neconforme, cu concentraţii şi timpi nereali de acţiune în raport cu suprafeţele vizate. De fapt, asta duce la pierderi de vieți nevinovate.

About