Dezacord: cetățenii vor spații pentru mașini, urbaniștii vor spații pentru oameni. “Descurajăm utilizarea automobilului personal”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1290 Vizualizări.  

Dezbaterile publice referitoare la spațiile publice din oraș, organizate de Primărie, adâncesc un dezacord între cetățeni și urbaniștii care prezintă proiectele. Pe scurt, locuitorii orașului doresc mai multe spații pentru mașini: mai multe benzi, tuneluri, mai multe parcări, urbaniștii însă propun spații mai numeroase pentru cetățeni: trotuare, spații verzi, mobilier stradal, locuri de joacă pentru copii. Cine are dreptate?

Luăm ca studiu de caz dezbaterea de marți organizată de Centrul de inovare și imaginație civică, referitor la modernizarea pieței Mărăști. Ce propune, pe scurt, proiectul? Mărirea semnificativă a spațiilor verzi, reducerea benzilor auto generale (prin apariția de benzi de autobuz și piste de biciclete) și creșterea numărului de locuri de parcare, din care majoritatea se mută însă în subteran.

Cetățenii care au intervenit au cerut tuneluri, benzi auto mai multe, locuri de parcare. Copiii se joacă printre mașini, oamenii folosesc mall-urile ca să se plimbe, întrucât nu au spații potrivite prin cartiere. Suntem sclavii automobilelor noastre. Este parte din cultura noastră, dintr-o mentalitate care în Occident se schimbă. Nici acolo prea rapid.

Urbaniștii au însă o altă abordare. “Noi fluidizăm traficul, mai exact fluidizăm mobilitatea. Proiectul nostru ajută mai mulți oameni să ajungă mai rapid, mai sănătos, acolo unde își doresc. Dacă trafic înseamnă mașini personale, o persoană sau două într-un automobil, atunci într-adevăr recunosc că nu am adăugat benzi suplimentare. E un fenomen studiat pe modele matimatice, al inducției, nu l-am inventat noi: oricâte benzi vom adăuga, ele se vor umple. Se va ajunge la final să mergm tot bară la bară. Ce propunem noi, și iarăși nu am inventat acest lucru, se întâmplă de 20 de ani în țări cu tradiție în planificare urbană? O spun direct, propunem să lăsăm mașina acasă, să folosim autobuzul, bicicleta, să mergem pe jos. Piața Mărăști este în centru. Când vorbim despre traficul de tranzit, spre Apahida, de exemplu, atunci vom avea la dispoziție în curând rute ocolitoae sau un tren metropolitan. Nu e intenția de a refuza lumii benzi suplimentare, dar nu e loc pentru benzi, iar asta nu va rezolva problema. Descurajarea utilizării mașinii personale și oferirea unor variante mai atractive este direcția corectă. Dacă vor fi benzi dedicate pentru transportul în comun, voi ajunge mai repede unde îți propui. Dacă am o pistă largă de biciclete, de 3 metri, semafoare, nu intru în conflict cu traficul auto, mă mișc între copaci, ajung mai repede. Toate acestea înseamnă fluisidizare mobilității”, a spus Tudor Pănescu, arhitect la Planwerk.

A fost susținut și de Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania. “Dacă este să discutăm despre traficul auto, ar trebui să răspundem că este pe lista priorităților, dar nu pe primele locuri. Creșterea valorii spațiului urban și a spațiilor construite, a calității vieții, aceasta este prioritatea principală. Prin felul în care se extinde zona verde, se facilitează traficul pietonal, printr-o umanizare a spațiului, aceste lucruri aduc un plus de valoare și sunt o prioritate a acestei intervenții”, a spus Daniela Maier.

Idei similare ale urbaniștilor au devenit deja realitate sau sunt pe punctul să devină. Din piața Unirii a dispărut o latură, în piața Lucian Blaga și pe strada Napoca s-a redus numărul de benzi, de asemenea pe bulevardul 21 Decembrie, după modernizare, va dispărea o bandă auto.

De ceva vreme, primarul Emil Boc cere oamenilor să își lase mașinile acasă, să circule cu mijloacele de transport în comun. Și-a luat multe înjurături pe tema aceasta. Măsurile complementare există, dar sunt puține. Municipalitatea a început să amenajeze benzi dedicate, a scumpit locurile pentru mașini din zona centrală, pentru descurajarea parcării. Momentan nu se poate restricționa în vreun fel accesul în centrul Clujului, întrucât nu există o centură.

About